Ascultă Radio România Cluj Live

Mărturii ale rafinamentului culinar de la curtea principilor ardeleni (AUDIO)

Cât de rafinate și sofisticate erau meniurile de la curtea principilor Transilvaniei de la Alba Iulia? Cum se derula o ceremonie culinară? Care erau secretele bucătăriei princiare? Aflăm răspunsuri concrete de la Nicu Neag, coordonatorul proiectului „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”, derulat de Primăria Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Națională a Fondului Cultural Național.

Mărturii ale rafinamentului culinar de la curtea principilor ardeleni (AUDIO)

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 iulie 2019, 06:00

Cât de rafinate și sofisticate erau meniurile de la curtea principilor Transilvaniei de la Alba Iulia? Cum se derula o ceremonie culinară? Care erau secretele bucătăriei princiare? Aflăm răspunsuri concrete de la Nicu Neag, coordonatorul proiectului „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”, derulat de Primăria Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Națională a Fondului Cultural Național.

Cezar Firu: Pentru început, domnule Nicu Neag, cum ați sintetiza contribuția proiectului când vine vorba de identitatea gastronomică a orașului Alba Iulia?

Nicu Neag: Proiectul urmărește tocmai revitalizarea și repunerea meniurilor, rețetelor și ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei pe harta gastronomică locală, regională, națională și europeană. Altfel spus, valorifică un segment important al rafinamentului bucătăriei princiare.

Cât de sofisticat era meniul unui principe ardelean?

Un aspect important reliefat de cercetarea preliminară este cel legat de rafinamentul bucătăriei din Transilvania acelei epoci. Meniul unui principe ardelean era bogat și diversificat.
Dăm ca exemplu, unul dintre meniurile servite, despre care oaspeții au mărturist că bucătarii s-au întrecut pe ei înșiși: fripturi de porumbel, de iepure și de căprioară, ficații prăjiți în unt și untură de pasăre, anason și carne macră de mânzat, tocată mărunt, racii stacojii așezați între fire de pătrunjel verde și ardei roșii murați, pe marginea uriașelor tăvi de argint, brânzeturile dulci de Făgăraș și cele dospite cu chimion de Hațeg și de Maramureș, păstrăvii fripți pe cărbuni, peste care fuseseră presărate felii mici de lămâie, bucățile de pulpă de vițel împănate cu căței de usturoi, cu șuncă și cu ceapă, toate felurile de împletituri închipuite și neînchipuite din aluaturi dulci cu sâmburi de nucă și de alună în ele, tăvălite prin miere sau prin boabe de mac, și fire de enibagar arăpesc, se găseau într-o rânduială desăvârșită. Stropite din belșug cu vin negru.

Cum vor fi identificate/selectate meniurile precum cel prezentat?

Printr-o cercetare amplă, vor fi aduse în atenția publicului cele mai reprezentative 30 de meniuri de la curtea principilor ardeleni, gatite și servite în lunga perioadă de existență a acesteia la Alba Iulia, timp de aproape 150 de ani.
Unul dintre cele 30 meniuri va fi reconstituit practic într-un eveniment dedicat.

Care sunt „ingredientele“ de bază ale acestui eveniment?

Este gândit ca un eveniment care va evidenția rafinamentul bucătăriei princiare și care va permite participanților să intre cât mai profund în atmosfera epocii. În cadrul evenimentului va fi reconstituit și ritualul culinar complex practicat pentru principii Transilvaniei, dar și pentru oaspeții lor de seamă din diverse spații ale Europei medievale.
Evenimentul este gândit și ca o lecție de istorie practică pentru tânăra generație, în sensul că vor fi implicați elevi și studenți, inclusiv prin interpretarea unor roluri, altfel spus reenactment. Evenimentul va avea loc în proximitatea Palatului Princiar, din inima Cetății Alba Iulia. Edificiul amintește de vremurile în care Alba Iulia a fost capitala Principatului autonom al Transilvaniei.

Cum vor fi valorificate rezultatele proiectului în raport cu sectorul HoReCa al orașului?

Gastronomia are potențialul de a diversifica oferta culinară a restaurantelor din Alba Iulia și de a atrage un număr mai mare de turiști. Mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară – 30 de meniuri și 10 ceremonii culinare- vor fi comprimate și într-o carte dedicată, care va fi distribuită gratuit restaurantelor din Alba Iulia.
Astfel turistul va avea ocazia să descopere cu bucătăria rafinată a Transilvaniei medievale, fiind o experiență culinară deosebită prin gust și bogăția de feluri de mâncare, dar și o dovadă a respectului față de istoria și patrimoniul cultural imaterial al orașului Alba Iulia.

Cum vor fi valorificate rezultatele proiectului, în raport cu potențialul istoric, cultural și turistic al Cetății Alba Iulia?

Vor fi integrate în complexul de funcțiuni culturale, propuse prin proiectul de restaurare și valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, lucrări aflate acum în derulare. Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este 46.500 lei.
Partener în proiect: Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

 

Surse foto: www.varmania.hu
www.drouot.com

Cezar Firu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca