De ce există scrumieră în avion, dacă fumatul e interzis?
Ideea de a restricţiona fumatul în avioane a fost lansată în anii ‚80 şi a fost luată mai în serios prin anii ‚90. O restricţie completă pe cursele internaţionale a fost stabilită abia în 2000. Este interesant faptul că iniţial cabina pilotului făcea o excepţie: deci chiar dacă pasagerii nu aveau voie, piloţilor le era permis să fumeze în continuare. În 2004 a apărut o ştire conform căreia se va înfiinţa o companie aeriană destinată exclusiv fumătorilor care va funcţiona între Japonia şi Europa, dar ideea nu a fost pusă pe picioare până la urmă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 iulie 2019, 06:00 / actualizat: 23 iulie 2019, 8:47
Aşadar, de vreo 20 de ani este interzis fumatul în avioane; lucru care este atât afişat, cât şi anunţat înainte de decolare. Teoretic, cel care încalcă această regulă poate fi condamnat chiar şi la închisoare, conform legilor Uniunii Europene. Cu toate acestea, în baia fiecărui avion există o scrumieră.
O explicaţie facilă ar fi că avioanele au fost puse în funcţiune înainte de implementarea restricţiei. Cu toate acestea, mai multe modele precum Boeing Dreamliner ori Airbus A380 au început să zboare la câţiva ani după interzicerea fumatului pe cursele aeriene. În plus, un avion este retras din circulaţie după 25-30 de ani de funcţionare, ceea ce face ca azi să nu mai zboare foarte multe avioane de dinaintea restricţionării fumatului.
Scrumiera din băi este obligatorie, conform regulilor de siguranţă a zborurilor. Se presupune că, în ciuda interdicţiei, mereu vor fi pasageri care nu vor rezista tentaţiei şi se vor strecura la baie pentru o ţigară. Dacă nu ar avea scrumieră, aceştia poate ar arunca mucul de ţigară în locuri în care ar putea cauza accidente, de exemplu în coşul de gunoi plin cu hârtie inflamabilă.. De altfel, însoţitorii de zbor spun că oamenii folosesc scrumierele mult mai des decât sunt prinşi:
Sunt foarte rapizi şi se descurcă grozav să-şi ascundă urmele, să nu declanşeze alarmele de fum, a spus o însoţitoare de zbor pentru CNN.
Sursă: Index.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.