Ascultă Radio România Cluj Live

Oncologia Pediatrică din Oradea, desființată

Oncologia Pediatrică din Oradea, desființată

Articol editat de cristina.rusu, 23 iulie 2019, 12:45

Vestea că Secția de Oncologie și Hematologie Pediatrică a Spitalului Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu” din Oradea va rămâne cu doar două paturi a căzut ca un trăsnet peste orădeni.

Decizia vine după ce doi renumiți medici oncologi – dr. Ritli Ladislau și dr. Gabriela Miculschi, s-au pensionat, iar managerul nu le-a mai prelungit perioada de activitate.

Nu se justifică funcționarea acestor compartimente la nivelul municipiului Oradea, a trântit sec, managerul Spitalului, Dacian Foncea. Pentru ca mai apoi să revină cu un comunicat de presă în care să explice că nu se pune problema desființării secției, ci: va fi redusă activitatea acestor structuri medicale, activitate care se impunea, în mod necesar, să fie pusă în concordanță cu obiectivul nostru esențial și prioritar, acela de a asigura performanța actului medical, care trebuie să primeze, inclusiv asupra confortului dat pacienților și aparținătorilor lor, prin proximitatea față de localitatea de domiciliu.

În pofida caracterului nepopular al acestei măsuri, este necesară asumarea de către comunitate a lipsei performanței în domeniul oncologiei pediatrice, din 1995 până în prezent. Potrivit noii structuri a unității sanitare, aflată în curs de avizare, cele două paturi care vor asigura activitatea de oncologie pediatrică vor fi instalate în saloane dotate conform normelor europene și vor permite îngrijirea și asistența necesare pacientului oncologic pediatric în tranziția sa către centre de excelență, asumându-ne astfel strict acele activități specifice care în mod obiectiv pot fi realizate în unitatea sanitară, fiind deci exclusă ipoteza desființării acetei structuri, se arată în comunicatul semnat de economistul Dacian Foncea.

Aceasta în contextul în care unele studii au plasat Oncologia Pediatrică orădeană pe locul VI în țară, în anul 1994, la înființare, iar sute de copii, care astăzi au propriile familii, s-au vindecat pe secția coordonată de fostul ministrul al Sănătății, dr. Ritli Ladislau.

El își explică măsura luată prin aceea că pe cele 12 paturi ale Compartimentelor de Oncologie și Hematologie au fost spitalizați și diagnosticați, în ultimele șase luni, cinci copii, care reprezentau cazuri noi.

Limitele acestui centru erau cunoscute chiar de medicii care în prezent ne reproșează măsura dispusă, față de împrejurarea că cel puțin 70% din cazurile de oncologie pediatrică au fost transferate în timp spre centre de performanță (Timișoara, Cluj-Napoca, Roma etc.). Pentru toți cei cinci copii diagnosticați în aceste compartimente în cursul anului 2019, părinții înșiși au cerut transferul către centre de performanță, unde le-a fost asigurat tratamentul, cu toate că la data respectivelor transferuri medicii, care mai mult sau mai puțin contestă decizia noastră, încă profesau. (Dacian Foncea)

Orădenii au reacționat dur la decizia anunțată de managerul Foncea și-l acuză de management defectuos. Oamenii îl întreabă de ce nu le-au prelungit perioada de activitate după vârsta de pensionare a celor doi reputați medici orădeni. Și de ce nu a angajat medici noi.

Situația se prezintă dramatic. De acum înainte, bihorenii vor fi nevoiți să își caute alinare în centrele oncologice din Cluj Napoca și Timișoara. Ba mai mult, orădenii îl întreabă pe managerul spitalului, cum s-ar descurca dacă s-ar găsi în situația de a a avea un copil bolnav de cancer și venituri limitate:

Dacă domnul Foncea ar avea un copil bolnav de cancer și nu ar avea posibilitatea de a se deplasa la Cluj sau Timișoara ce ar face? Am fost la Timișoara la secția de oncologie, în urmă cu câțiva ani, era un dezastru total. 6 mămici cu 6 copii într-o cameră mică și dormeam în pătuț cu copilul. Aici, în Oradea, datorită unor medici responsabili și cu suflet dr. Gabriela Miculschi și dr. Ritli Ladislau au creat condiții excelente pentru mame și copiii bolnavi. Dacă am sta să analizăm situația, nimic nu mai e profitabil. Atunci de ce mai plătim C. A. S., dacă copiii noștri nu pot beneficia de asistența necesară aici, cu atâția medici buni câți avem. (Nicoleta Nistor)

Rușine! Tocmai ați condamnat la moarte niște copii. Asta în condițiile în care Bihorul ocupă un loc fruntaș pe țară la numărul bolnavilor de cancer. (Claudia C.)

Familiile cu copil bolnav de cancer, care nu-si permit să meargă la Cluj sau Timișoara, ce vor face!? Ce să-i spui copilului, că mami și tati nu au bani, așa că vei muri!? este o altă întrebare pe care și-a pus-o o mămică din Oradea.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Soarele luminează în șase gospodării clujene din vârful muntelui | FOTO
Reportaje luni, 11 noiembrie 2024, 14:20

Soarele luminează în șase gospodării clujene din vârful muntelui | FOTO

450 de oameni au alergat la Crosul Energiei, la București, în septembrie, și încă vreo 200 au donat (fără să alerge) pentru ca în șase...

Soarele luminează în șase gospodării clujene din vârful muntelui | FOTO
Tradiții de Toamnă
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 16:57

Tradiții de Toamnă

Povești deosebite despre natură și datinile noastre, surprinse într-o gamă largă de produse artizanale, multe bunătăți locale, piese...

Tradiții de Toamnă
Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z