Pe terasă, la o cinzeacă
Articol editat de , 24 iulie 2019, 06:00 / actualizat: 24 iulie 2019, 7:55
Ca în fiecare vară, terasele sunt locurile preferate de foarte mulți dintre sătmărenii care doresc să se relaxeze. Dacă terasele amenajate în zona centrală sunt sofisticate și frecventate de pretențioși, cele amenajate în cartiere sunt mereu pline, iar clienții sunt personaje pitorești care petrec ore întregi lângă una sau mai multe beri și multă tărie.
Două-trei mese cu scaune și o copertină, reprezintă varianta de terasă cel mai des întâlnită în cartiere. Altă variantă, adoptată de proprietarii crâșmelor cu ceva mai multe pretenții, este aceea a teraselor împrejmuite și prevăzute cu băncuțe, pentru confortul clienților.
Acestea sunt terasele cu clienți fideli în toate anotimpurile, care, fie petrec ore întregi lângă berile al căror număr nu îl mai țin minte, fie, în funcție de starea civilă, semnează de mai multe ori pe zi condica, pentru o tărie:
– Pe terasă? Vin zilnic și beau pălincă!
– Asta nu-i coniac, e ceai! Mi-a recomandat medicul să beau ceai de-ăsta! De vreo câteva ori pe zi, cam așa!
– Eu beau doar apă! De ce am două pahare? Într-unul este apă minerală, în celălalt apă de la robinet. Le amestec, înțelegeți?
Între clienți – care deja se cunosc unii pe alții și își fac griji când vreunul dintre ei întârzie sau nu se prezintă la timp pentru primele consumații – discuțiile sunt de orice natură. Dar se numesc generic, afaceri:
– Aici discutăm doar afaceri! Io cu Iozsi am discutat acum despre cum se transportă o mobilă de la etaj la parter 🙂
– Eu discut despre orice, dar nu fac politică! Acum am venit cu bița, că am fost să plătesc cablul, pot să vă arăt! Da’ ce treabă aveți cu mine? E treaba mea ce beau, nu?
Aș fi vrut să aflu mai multe despre afacerile puse la cale de consumatorii de … apă și ceai care își fac veacul pe terasele din cartier, dar unul dintre clienți, revoltat, mi-a spus scurt EJECT după ce mi-a reproșat că nu am ecuson 🙂
M-am conformat, dar nu am apucat să mă supăr prea tare. Alt client m-a ajuns din urmă și m-a informat despre ceea ce îl preocupă, adică faptul că prețul alcoolului servit la terasă este mult mai mic față de cel din depozit:
– Eu nu pricep un lucru și mă tot gândesc la asta! La depozit, vodca se vinde cu 1,80 lei, suta, iar aici, la bufet, cu 1 leu. Nu înțeleg cum se poate face profit din asta! 🙂
Stela Tudor
Foto: Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.