Radio Cluj…la modă: Expoziție internațională Costumul inovativ al sec.XXI: Generația viitoare (II)
Designerul de costum este cel abilitat în a realiza costume de scenă, de film, de orice presupune ideea unui personaj ce trebuie înveșmîntat. Designerul de costume conturează caractere. Puțină importanță sau chiar deloc nu contează ideea de fashionable aici. Cumva, ele se află chiar la antipod, căci de multe ori demersul designerului de costum face referire la istorie și la trecut în funcție de cerința regizorului.
Apoi ar fi indicat să vă extrageți din memorie un personaj de teatru sau de film care vi s-a întipărit în minte ca fiind ceva fabulos. Poate că rețineți figura actorului sau a actriței dar cu siguranță, mai mult de 50 la sută din identitatea vizuală este fără doar și poate, aportul costumului.
Articol editat de cristina.rusu, 25 iulie 2019, 06:00 / actualizat: 25 iulie 2019, 9:19
O să mă întorc la tema expoziției imediat.
În anul 2016 am fost solicitată să creez niște costume pentru un bar foarte trendy din Cluj. Costumele erau destinate personalului acestei locații. Ideea era inovatoare- să creezi din barmani și chelnerițe personaje fictive care să-ți spună povești în timp ce-ți servesc cafeaua sau băutura. Ideea s-a concretizat ulterior în schițe de idei, unde la partea de editare am avut suportul fiicei mele, iar apoi în prototipuri realizate în atelierul unei designere prietene care putea manufactura piele și tot ce comportau acele costume. Proiectul nu a mai fost dus la final, nici până azi nu am aflat de ce, iar eu am rămas în posesia a două prototipuri de vară. Cumva supărată și dezamăgită de munca depusă nu am găsit rostul acestei trude ce părea în van, până la apariția acestei oportunități deosebite.
Pe lîngă ocazia de a vedea expoziția găzduită în trei locații diferite, zilele moscovite s-au umplut repede și datorită simpozionului desfășurat în cele trei zile pe parcursul dimineții iar la orele serii grădina Muzeului Teatrului de Stat A.A Bakhrushin a oferit oaspeților performance-uri de costum, ceva nu foarte întîlnit la noi în țară. Despre asta sper să mai am ocazia să vorbesc.
Tematicile dezbătute în cadrul simpozionului au fost la rîndul lor foarte ofertante, iar ultima zi a fost preconizată pentru dezbateri deschise între public și speakeri. Mai multe detaliat vor apărea pe blogul meu, pentru cei cu adevărat interesați.
Nu aș vrea să închei fără să pomenesc designerii participanți români aflați cu toții în catalogul vast al expoziției, deopotrivă cu curatorul României, regizorul și scenograful Nic Ularu. Mulțumirile noastre. Aceștia sunt: Francesca Antonia Cioacă, Tara Dobrovolschi, Corina Cigodaru, Silvia Horobeanu, Valentina Ștefănescu, Antoaneta Tica, subsemnata, Alina Gurguță, Valentin Teodorescu, Anca Luiza Zaharia.
Să ne revedem cu bine!
Călina Langa, fashion designer
Foto: Călina Langa
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.