Persoanele cu dizabilităţi au rămas fără acces general la Untold
Organizatorii festivalului Untold din Cluj-Napoca au oferit în fiecare an acces gratuit în cadrul evenimentului pentru persoanele cu dizabilităţi. Nici în acest an procedurile nu au fost diferite: la începutul lunii iunie, persoanele cu dizabilităţi au depus cererile pentru biletele gratuite. În scurt timp solicitanţii au primit confirmarea faptului că numele lor a fost trecut pe listă, biletele urmând a le fi înmânate la sfârşitul lunii iulie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 iulie 2019, 12:24 / actualizat: 7 august 2019, 13:57
Organizatorii festivalului Untold din Cluj-Napoca au oferit în fiecare an acces gratuit în cadrul evenimentului pentru persoanele cu dizabilităţi. Nici în acest an procedurile nu au fost diferite: la începutul lunii iunie, persoanele cu dizabilităţi au depus cererile pentru biletele gratuite. În scurt timp solicitanţii au primit confirmarea faptului că numele lor a fost trecut pe listă, biletele urmând a le fi înmânate la sfârşitul lunii iulie.
Ieri, 25 iulie, după ora 18.00, aşadar cu 2 zile înainte de preschimbarea biletelor în brățări pentru intrare, toate persoanele cu dizabilități care au efectuat solicitarea au fost înștiințate că accesul general nu mai este posibil. Li s-au propus în schimb bilete la o singură zi a festivalului.
În cursul serii, mai multe persoane cu dizabilităţi au reclamat în grupul dedicat Untold de pe reţeaua Facebook că nu au putut solicita accesul pentru a patra zi de festival. Teoretic acest lucru ar fi trebuit să fie posibil, însă foarte multe persoane au găsit că formularul fusese deja închis. În plus, oamenii s-au plâns de faptul că, bazându-se pe promisiunea organizatorilor, nu şi-au cumpărat bilete, ca urmare le-a fost practic împiedicată prezenţa la Untold:
Sunt mama unui băiat de 24 ani care are o dizabilitate. De aseară, de când a aflat ce fac organizatorii, este terminat. Își dorește foarte mult să vină, are bilete de tren, are cazare plătită……ce se întâmplă??? Dacă viața e grea cu ei, oare de ce îți bat joc oamenii? (Nicoleta Florea)
Ne-a fost trimis un e-mail în care ni se confirmă participarea. Acum, înainte de începerea festivalului, ni s-a trimis e-mail în care se precizează că nu vom avea acces la toate zilele. Toate locurile pe care le-au oferit sunt deja ocupate, este primul an în care şi-au bătut joc de noi. (Nelu Dras)
Nu m-am aşteptat la răspunsul acesta, având în vedere că am aplicat din prima zi. Dacă nu primeam acel e-mail de confirmare, îmi cumpăram din timp la un preţ decent. (Giovanny Andrei)
Suntem mulţi în situaţia aceasta. Au preferat să vândă bilete până la refuz şi au lăsat persoanele cu dizabilităţi pe drum. Banul e mai important! (Cătălin Andrei Bădoiu)
La data de 11 iunie 2019 am primit un mail de confirmare explicită. În data de 25 iulie, când aşteptam să primesc invitaţia promisă, am primit un mail în care eram anunţată că abonamentele sunt sold out, dar că mă mai pot înscrie pentru o tombolă de 18 bilete pe zi. Este o dezamăgire completă! Au dat dovadă de o lipsă crasă de umanitate şi respect faţă de persoanele încadrate în grad de handicap. (Claudia Ilovan)
Şi tinerii dependenţi de dializă de care mă ocup au fost informaţi că nu mai primesc acces chiar ieri. (Emanuel Ungureanu)
Merg la Untold de la prima ediție. Aseară am primit mailul pe care l-au primit toți, că mi se va da bilet pentru o zi. Vreau să menționez că sunt din Brașov și am plătit avansul la cazare (care nu este tocmai ieftin) pentru 4 zile. Folosesc un scaun rulant și am nevoie de timp pentru a-mi planifica o călătorie. Acum trebuie să pierd vremea la Cluj 4 zile când eu vin doar o zi la festival. (Ioana Benc)
Csaba Kovács este cel care s-a ocupat, în ultimii 4 ani, cu organizarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la festival:
Momentan s-a creat un haos. Conform regulamentului, am făcut o listă cu cei care au acces la festival, listă bazată pe carte de identitate şi certificat de încadrare în grad. Lista cuprindea cam 100 de persoane. Am trimis-o mai departe colegilor mei ca să ne dea biletele, la fel ca anul trecut. A fost o problemă de care nu am ştiut: au spus că sunt sold out. I-au pus să aleagă una din cele 4 zile şi au trimis doar 40 de bilete în loc de 100 câte erau pe listă. Mă sună mame cu copii, oameni din alte localităţi: „Am rezervat bilete de avion, de tren, am plătit pentru locul de cazare!” Avem şi oameni inclusiv din străinătate. E o batjocură la adresa persoanelor cu dizabilităţi! Nu suntem animale, să ne pui într-un colţ şi să modifici regulamentul cum ai chef. (Csaba Kovács)
Am solicitat organizatorilor festivalului o poziţie oficială relativ la această problemă:
Încă de la prima ediție a festivalului, atât la Untold cât și la Neversea, am fost foarte atenți și am oferit multe facilități persoanelor cu dizabilități (începând de la acces rapid în festival, acces în zone cu vizibilitate foarte bună, ajutor în a se deplasa, acces băi, traseu pavat în festival (Neversea), până la gratuitate la accesul în festival. Și în acest an, ne-am dorit să le oferim tuturor celor eligibili (cei care s-au înscris până la data limită și au prezentat actele doveditoare), șansa de a participa în mod gratuit. Deoarece numărul celor care au solicitat acces gratuit a fost unul foarte mare, iar festivalul este sold-out având un număr limitat de participanți, pentru a le oferim șansa tuturor celor eligibili să participe la festival, am decis să le oferim tuturor câte 1 bilet de o zi, la alegerea lor. Din punctul nostru de vedere nu limităm pe nimeni, din contra, îi primim în festival!, a declarat Edy Chereji, Director de Comunicare UNTOLD.
O petiţie în legătură cu acest caz a fost depusă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.