Flimul de weekend: Emoționanta poveste alegorică Lazzaro Felice
Lazzaro este un tânăr care de când s-a născut trăiește pe o plantație de tutun din Sudul Italiei. Marchiza Alfonsina de Luna, regina țigaretelor, este stăpâna fermei și a oamenilor care lucrează pământul. Lazzaro își duce zilele în lipsuri și mizerie, în niște barăci insalubre alături de zeci de alți oameni la fel ca el. Unii și-a petrecut toată viața pe plantație, au crescut copii și n-au știut niciodată că ar putea avea dreptul la un alt fel de trai.
Lazzaro este atât de bun, de generos, de dornic să dea o mână de ajutor, că de foarte multe ori este considerat retardat.
Într-o zi, pe plantație apare Tancredi, tânărul și alintatul fiu al marchizei. Între Tancredi și Lazzaro se naște o prietenie bizară, care-l face pe tânărul fermier să pornească în lume în căutarea amicului său plin de bani și de ifose.
Lazzaro pornește într-o călătorie spre marele oraș, iar diferențele dintre lumea urbană modernă și tărâmul aflat în afara timpului sunt frapante.
Filmul este scris și regizat de Alice Rohrwacher, o tânără regizoare născută în Toscana, cunoscută și pentru filmul Minuni, în care joacă și actriță româncă Maria Alexandra Lungu.
Ea reușește să contureze o poveste impecabilă din toate punctele de vedere, cu o distribuție excepțională, lumi conturate cu mână sigură doar din câteva tușe de penel și cu un mesaj puternic și emoționant.
Alice Rohrwacher a declarat că s-a inspirat dintr-o poveste reală, de fapt dintr-o știre de presă: o marchiză din centrul Italiei își ținea oamenii de pe plantație în condiții inumane, care păreau din Evul Mediu.
Așa i-a venit ideea să scrie despre bunătate și despre sufletul omenesc curat. Lazzaro nu este un supererou, nu știe decât să sară în ajutorul celor care au nevoie de el. Să muncească, să le ducă de mâncare, să facă tot ce i se cere.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 iulie 2019, 06:00 / actualizat: 27 iulie 2019, 8:41
Finalul dur și brutal este poate un pic exagerat și strică ritmul ținut atât de bine în frâu pe parcursul filmului.
Însă poate că era nevoie de el pentru ca spectatorul să aibă îndoieli, să iasă din sala de cinema și să se întrebe: cu cine mă pot identifica eu cu adevărat, cu Lazăr cel bun, sau cu mulțimea dezlănțuită, indiferentă, egoistă.
O poveste care înduioșează și emoționează și pe care o puteți vedea la Cinema Victoria din Cluj.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.