Filmul documentar ”Băbăluda de la Buru”, prezentat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită miercuri, 31 iulie, de la ora 19:00, la prezentarea filmului documentar „BĂBĂLUDA DE LA BURU”, o producție a Casei Colecțiilor 2019.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 iulie 2019, 12:49
Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită miercuri, 31 iulie, de la ora 19:00, la prezentarea filmului documentar „BĂBĂLUDA DE LA BURU”, o producție a Casei Colecțiilor 2019.
Obicei arhaic, încărcat de semnificații complexe, Băbăluda este un obicei străvechi care supraviețuiește încă pe valea Arieșului, la Buru. Rolurile din cadrul ceremonialului ritual sunt interpretate de localnicii care se străduiesc să ducă tradiția mai departe: Marcel Drăguș (Mutul Băbăluzii), Claudiu Bulea (Dobaș 1), Răzvan Brad (Dobaș 2), Dan Todor (Măriuța), Elisei Oancheș (Militar 1), Adrian Luca (Militar 2).
Imaginea: Aurel Șandru, Ovidiu Cosac.
Editare-montaj, ilustrația muzicală și subtitrare: Radu-Bogdan Zgârvaci.
Coloana sonoră: melodii populare instrumentale din Munții Apuseni, oferite de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Povestitor: Cornel Miron (Teatrul Aureliu Manea – Turda).
Scenariul și regia: Emil Hălăștăuan.
Producător: Zoli Mladszi.
Realizatorii filmului au consultat lucrarea antropologului clujean Bogdan Neagotă, Rituri pubertare și ceremonializare calendaristică în complexul „Păpălugării din Transilvania”. Perspective etnologice și istorico-religioase, dar și Dicționarul de simboluri și credințe tradiționale românești, realizat de etnologul Romulus Antonescu.
Filmul va fi prezentat de un reprezentant al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Intrarea este liberă.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.