Noi dovezi despre formarea Căii Lactee
Multă vreme astronomii au încercat să înţeleagă dacă Calea Lactee a fost hrănită de mai multe coliziuni cu „mici” galaxii sau a crescut datorită unui singur impact major. Pentru a dezvolta diferitele teorii existente pe această temă, astronomii au analizat datele colectate de telescopul spațial european Gaia lansat pe orbită de către Agenția Spațială Europeană în 2013. Satelitul a cartografiat în 3D aproape 1,7 miliarde stele ale galaxiei noastre, determinând pentru unele dintre ele poziția, distanța față de Pământ și strălucirea. Aceste date le-au permis deja astronomilor să stabilească în 2018 că haloul galactic care înconjoară Calea Lactee a fost constituit în principal din resturile din coliziunea sa cu galaxia Gaia-Enceladus, la aproximativ 3,8 miliarde de ani după Big Bang.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 iulie 2019, 06:00 / actualizat: 30 iulie 2019, 10:16
Noutatea muncii noastre este că am reușit să atribuim vârste precise stelelor care provin din ambele galaxii, a explicat Carme Gallart, coautor al studiului publicat în „Nature Astronomy”. Şi s-a evidențiat faptul că această coliziune ar fi generat „focare violente de formare a stelelor” timp de 4 miliarde de ani.
Este un proces foarte gradual – nu are nimic de-a face cu un accident de mașină – este ceva care afectează galaxia ca întreg. Este foarte masiv, așa că se întâmplă lent la scară umană, dar nu atât de lent la scară cosmică, a mai afirmat Carme Gallart.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.