Danemarca spune adio divorțului rapid, în favoarea „pauzei de reflecție”
Schimbarea a avut loc, după o lungă reflecție şi a fost făcută cu acordul tuturor politicienilor, cu excepția micuţului partid Alianța Liberală. În Danemarca, rata divorțului este foarte mare: în 2018, au fost înregistrate 15.000 de cazuri, comparativ cu 30.000 de căsătorii. Un studiu realizat de ziarul „Politiken” a arătat că 68 din 98 de administrații locale oferă deja cursuri de terapie familială pentru cuplurile aflate în dificultate, în ideea că prevenirea este mai bună decât vindecarea, în plus, s-a dovedit că atunci când uniunile rămân solide, sau cel puțin sunt dizolvate în mod civil, municipalitatea economisește în serviciile de asistență psihologică, socială și școlară și în alocarea de locuințe.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 iulie 2019, 06:00 / actualizat: 31 iulie 2019, 9:13
Noua lege reglementează această metodă, care în alte țări ar fi considerată o intruziune în viața privată a cetățenilor, iar în cele trei luni de reflecție înainte de divorț, soțul și soția trebuie să urmeze un curs live, online sau prin intermediul unei aplicaţii de ”cooperare după divorț”, cu scopul declarat, nu atât de a nu se mai separa (deși de cele mai multe ori este ceea ce se întâmplă), ci de a se împăca sufleteşte și de a ajunge la înțelegeri rezonabile privind gestionarea copiilor. Cursul se ocupă de potențialele domenii de conflict dintre părinți, cum ar fi custodia copiilor în zilele de sărbătoare, modul de stabilire a dialogului dintre foștii soți, prin disiparea mâniei sau, sau de temerilor copiilor.
”Cursul ajută la gestionarea stresului, anxietății, depresiei și reduce absența la locul de muncă „, a explicat unul dintre autorii acestuia, psihologul Gert Martin Hald. Programul a fost testat pe 2.500 de voluntari și în 13 cazuri din 15 a avut un efect pozitiv asupra sănătății mentale și fizice a participanților. „Pauza de reflecție” obligatorie pentru cei care decid să divorțeze este în mod clar concepută pentru a evita deciziile pripite, care ar putea avea repercusiuni negative asupra copiilor. Pe scurt, în Danemarca, nu va mai exista „Războiul familiei Rose”.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.