[FOTO] Cel mai cunoscut artist graffiti din lume, BANKSY, expune la Cluj Napoca
Cel mai cunoscut artist graffiti din lume, BANKSY, expune la Cluj Napoca! Potrivit revistei Times, Banksy a devenit unul dintre cei mai influenți 100 de oameni de pe planetă, cu toate că este, încă, un personaj anonim.
Articol editat de Carmen Sas, 3 august 2019, 06:00 / actualizat: 10 august 2019, 7:32
Cel mai cunoscut artist graffiti din lume, BANKSY, expune la Cluj Napoca! Potrivit revistei Times, Banksy a devenit unul dintre cei mai influenți 100 de oameni de pe planetă, cu toate că este, încă, un personaj anonim.
Printre lucrările expoziţiei “The Art of Banksy” se regăsesc celebrele graffiti “Fata cu balonul”, “ Fata care îmbrățișează bomba”, “Copiii polițiști”, “Pulp Fiction” sau “ Huliganul cu flori”.
Peste 50 de tablouri, fotografii, șabloane și obiecte 3D, expoziţie itinerantă în marile orașe din lume, sunt găzduite şi la Cluj Napoca, la Casa Vaida Voevod (Piața Ștefan cel Mare, nr. 18)
Bansky aduce arta protestului satiric la Cluj
Lângă Teatrul Național din Cluj, în piața Ștefan cel Mare la numărul 18, este o stație de autobuz. Pe frontonul clădirii cunoscută de clujeni drept Casa Vaida Voevod e un afiș cu o imagine pe care sigur ați mai văzut-o și care reprezintă o fetiță ce tocmai a lăsat din mână un balon roșu sub formă de inimă. Partea de jos a afișului e franjurată, tăiată cu foarfeca.
N-ai cum să nu remarci maniera insolită prin care trecătorul este invitat să se oprească din drum sau să lase autobuzul să plece pentru a intra in interiorul clădirii. Mai are de urcat o scară misterioasă și apoi trece pragul unui tărâm de poveste în care eroii principali suntem noi, victime ale propriilor slăbiciuni într-o societate contemporană în derivă. Cineva are de câțiva ani curajul să ni le arate și să pună degetul pe rană.
Invitația vizuală a afișului e extrem de bine gândită și este o aluzie la întâmplarea uluitoare din 2018, când tabloul ”Fata cu balon roșu” s-a autodistrus în fața publicului prezent la o licitație, exact după ce fusese vândut cu un milion de lire sterline. Autorul lucrării era Bansky, probabil cel mai surprinzător artist contemporan care, astfel, a reușit să lase din nou pe toată lumea cu gura căscată. Toți s-au întrebat cum a făcut șmecheria dispariției, el nefiind prezent în sală. Simplu: instalînd o mașină de tocat hârtie în rama tabloului.
”The Art of Bansky”, o expoziție itinerantă care din 2016 colindă prin toată lumea a ajuns în 1 august și la Cluj. Nu se va autodistruge sub ochii voștri și este așa de reușită că merită să o vedeți, fie că sunteți deja admiratori ai celui mai cunoscut artist graffiti, fie că acum îl descoperiți. Decorul în care a fost amenajată expoziția este splendid, este o întreagă punere în scenă acolo, care valorifică și mai bine cele aproximativ 50 de lucrări.
Adorat de milioane de oameni pentru adevărul provocator din mesajele sale, pus la zid de critici pentru același lucru, Banksy, cel mai celebru artist graffiti din lume, a devenit, potrivit revistei Times, unul dintre cei mai influenți 100 de oameni de pe planetă, cu toate că este un personaj anonim. Există nenumărate speculații privind identitatea sa și mulți au încercat să descopere omul din spatele faimoasei semnături Banksy. Se presupune doar că e britanic, născut în 1974, la Bristol. Arta urbană satirică și epigramele lui subversive combină graffiti-ul cu umorul negru. Este maniera personală prin care Bansky își manifestă critica politică și socială, iar lucrările lui au fost prezente pe străzi, pereți, clădiri și poduri din întreaga lume.
Tematica lucrărilor expuse la Casa Vaida Voevod din Cluj este diversă și acoperă cam toate preocupările artistului: consumerismul, decăderea religiei și a spiritualității, violența războiului, absurditatea forțelor de ordine care nu mai reușesc să asigure ordinea și siguranța, aberațiile unor lideri politici. De la imaginea unui Lenin roșu ce se dă pe role și Christul crucificat cu plase de cumpărături în mîini, la celebrul huligan cu flori în mâini și polițiști care fugăresc o caricatură, expoziția te pune pe gânduri, te amuză, te provoacă.
”The Art of Bansky” e deschisă pînă în 3 noiembrie și poate fi vizitată între orele 12 și 22. Prețul biletului de intrare este de 35 de lei în timpul săptămânii, 40 de lei în weekenduri. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.
Text/foto: Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.