Un sat unic în Europa, construit la poalele Munţilor Rodnei
Max Dumitraş este singurul artist din România care a reuşit să creeze, aproape de unul singur, un sat tradiţional la poalele Munţilor Rodnei.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 august 2019, 06:00 / actualizat: 3 august 2019, 21:06
Max Dumitraş este singurul artist din România care a reuşit să creeze, aproape de unul singur, un sat tradiţional la poalele Munţilor Rodnei.
Max Dumitraş: Avem 5 case tradiţionale: sunt case de creaţie, sunt case făcute cu bârne, pe o zonă de 15 hectare. Va fi primul muzeu de land art din Europa.
Raluca Nechiti: Ce se întâmplă în satul artiştilor?
Max Dumitraş: În fiecare an facem câte un simpozion: invităm sculptori, invităm pictori, invităm artişti care intervin în natură, care lucrează cu iarba, cu pământul, cu apa, cu florile, cu mestecenii. Avem discuţii despre creaţie, despre ce se întâmplă în lumea largă. Vrem să facem nişte ateliere de ceramică în care omul să vină să-şi construiască obiectul lui.
Raluca Nechiti: Aveţi deocamdată 5 căsuţe făcute aici, în satul artiştilor. Ale cui sunt şi unde vreţi să ajungeţi în timp cu acest sătuc?
Max Dumitraş: Eu am primit de la tata un teren de 15 hectare, l-am dăruit gratuit artiştilor. Vreau să devină un fel de rai artistic, chiar de creaţie. Fiecare artist are spaţiul lui, care va fi deschis publicului. Artistul va lucra cu publicul, vom face o mică galerie de artă cu artiştii care suntem în sat. Intenţionăm să facem o mică biserică din lemn adevărat, de doar 10 locuri. Vrem să continuăm spre educaţie, spre ieşirea în natură, spre ecologic, spre tradiţia adevărată. Ţin să punctez că ţin foarte mult la adevărul despre arta populară, despre tradiţie şi despre arta contemporană.
Raluca Nechiti: Cine şi-a găsit locul aici?
Max Dumitraş: Am început cu mine. Avem un sculptor din Franţa, o artistă de origine română care trăieşte în Kuweit; băiatul, care a terminat filosofia şi s-a stabilit aici cu familia (soţia lui predă desen). Şi avem un fel de administrator al satului, unde va fi galeria de artă, în memoria unui prieten foarte bun cu care am copilărit împreună (din păcate nu mai este). A făcut soţia lui o căsuţă şi e un fel de administrator al satului.
În cei 40 de ani de carieră Maxim Dumitraş a partricipat la aproape 200 de expoziţii şi simpozioane, iar lucrările sale se află în locuri de cinste în cele mai populare zone din străinătate. Dar mirajul oraşelor mari, cu sute de artişti, cu câştiguri uriaşe şi recunoaştere a valorilor nu l-au atras şi nici nu o vor face…
Raluca Nechiti: Cât este de greu pentru artistul Max Dumitraş să-şi găsească locul în rândul sculptorilor celebri din România?
Max Dumitraş: Eu mi-am găsit locul aici, din Sângeorz am urcat un pic mai sus… Am simpozioane în toată lumea, lucrări, expoziţii, dar intenţia mea e să mă retrag în munţi şi să rezist aici. De la comunitarea mea îmi doresc să respecte valorile, să aibă încredere în oamenii adevăraţi, să nu fabuleze pe vise. Eu întotdeuna am lucrat pentru un vis, dar ştiu mereu dacă se poate pune în realitate sau nu…
Raluca Nechiti / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.