Preșcolarii sigheteni la Atelierul de Vară Șotron 2019
Chiar dacă este vacanță, preșcolarii din orașul nostru merg la gradiniță. Mai mult decât atât, ei sunt angrenați în diferite proiecte și acțiuni menite să îi atragă către grădiniță.
Articol editat de , 5 august 2019, 11:47
Unul dintre aceste proiecte este și Atelierul de Vară Șotron, un modul educațional de două săptămâni creat și susținut de OvidiuRo.
În fiecare comunitate, Atelierele sunt organizate de profesori pentru învățământ preșcolar care s-au oferit voluntar să desfășoare sesiuni zilnice în grădiniță și au participat la unul din training-urile regionale organizate în acest sens.
Un astfel de atelier a fost desfășurat în cadrul Grădiniței cu Program Prelungit nr 12 din Sighetu Marmației, finalizat vineri 2 august.
“În instituția noastră am găzduit două Ateliere de Vară, a câte două săptămâni fiecare, iar cadrele didactice s-au organizat în două echipe de lucru, respectiv echipa nr. 1, formată din educatoarele: prof. Nicoleta Doboeș, coordonatorul echipei și prof. Irina Țiplea și echipa nr. 2, formată din educatoarele: prof. Adela Smuliac, coordonatorul echipei, prof. Alina Corneștian și prof. Monica Kraucsuk. Mă bucură faptul că numărul cadrelor didactice implicate în acest an a crescut față de anul trecut. Prin aceste acțiuni, Asociația OvidiuRo, în colaborare cu cadrele didactice voluntare, luptă pentru combaterea absenteismului și abandonului școlar în rândul preșcolarilor din medii dezavantajate, beneficiari de tichete sociale, etc. În cadrul ambelor ateliere desfășurate în grădinița noastră am cuprins un număr de 22 de preșcolari. Tot sub aripa Asociației OvidiuRo am desfășurat în anul școlar 2018-2019, acțiunea “Caravana cu Povești- Fiecare copil merită o poveste”, în sala CDI a instituției, acțiune ce vizează același scop mai sus menționat”, (Nicoleta Doboeș director Grădiniță cu Program Prelungit Nr. 12 Sighet.
“Am decis să mă înscriu ca voluntar al acestui proiect <>, lansat de Asociația OvidiuRo, deoarece mi-am dorit să intru în contact cu inovațiile aduse de aceștia. Kit-ul de materiale, primit drept sponsorizare, înainte de începerea Atelierului, m-a cucerit pe deplin, sunt materiale calitative, originale, creative, complexe, sumedenia de cărți atât de valoroase și de atractive i-a fermecat pe copii. Am citit povești simple, dar atât de plăcute și de pline de sens, care i-au învățat pe copilași conceptul de reziliență, că indiferent ce ți se întâmplă în viață e important să mergi mai departe încrezător și vesel. În cadrul celor două săptămâni am desfășurat proiectul tematic numit <Lumea vie>. În prima săptămână am abordat plantele în complexitatea lor, copiii au realizat experimentul germinării semințelor de năut, fasole, linte, udându-le responsabil în fiecare zi. Au învățat să manipuleze corect lupa, au studiat harta floristică și faunistică a României și multe alte activități diverse și creative. În a doua săptămână am abordat ca subiect animalele. Am învățat împreună cu copiii tehnici de mindfulness, un concept nou abordat în procesul educativ, care se traduce prin metode prin care învățăm să fim mai prezenți în viața noastră – emoțiile vor rămâne la locul lor, s-ar putea ca durerea să te viziteze din când în când, o să răcești, o să râzi, o să plângi, dar toate astea nu te vor mai afecta atât de mult pentru că vei învăța să le controlezi. Regula generală a Atelierului a fost: am grijă de mine însămi, am grijă de cei din jur, am grijă de tot ce ma înconjoară. Doresc să mulțumesc colegelor mele de Atelier, d-nei educatoare prof. Alina Corneștian și d-nei educatoare prof. Monica Kraucsuk, copiilor și părinților acestora și nu în ultimul rând Asociației OvidiuRo pentru pregătirea și oportunitatea oferită”. (educatoare prof. Adela Smuliac).
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online AICI