Primăria Cluj-Napoca renunță la produsele din plastic
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 19 august 2019, 14:24
Folosirea produselor din plastic este pe cât de comodă, pe atât de nocivă pentru mediu. Atunci când plecăm într-o drumeție, pe munte, sau la pădure, cu toții ne ducem apă într-o sticlă de plastic. În primul rând pentru că este ușoară, spre deosebire de sticlă, sau termosul din metal.
Dar, oricât ar fi de ușoară, nu toți ne mai deranjăm să o și luăm cu noi, la întoarcere. Mulți o aruncă într-un tufiș sau chiar într-un pârâu, împreună cu punga în care a fost adusă și cu farfuriile de unică folosință, cu care, oricum, nu mai avem ce face, ambele tot din plastic.
Ce se întâmplă apoi cu toate acestea?
Nimic. Dar, cu adevărat nimic!
Rămân cuminți în natură și îi așteaptă pe nepoți sau strănepoți pentru ca urmașii noștri să vadă ce străbuni au avut.
Chimistul Daniela Crișan spune că, din cauza compoziției sale, plasticul rezistă în natură sute de ani, fără să fie descompus de apă, aer sau fenomenele de îngheț-dezgheț:
Plasticul în natură se dezintegrează în sute de ani, până la 500 de ani, deoarece este un polimer compus din mai mulți monomeri, structuri moleculare mari. Nu reacționează în contact cu apa, cu aerul, așa cum se întâmplă, de exemplu, cu hârtia, cu lemnul. Singura modalitate de a distruge plasticul este reciclarea acestuia. Și această reciclare se poate face doar la temperaturi mari, care nu se ating în natură.
Dealtfel, un studiu realizat de o asociație de mediu din Statele Unite, în colaborare cu universități din Georgia și Santa Barbara, atrage atenția că poluarea cu plastic riscă să genereze o contaminare aproape permanentă a mediului natural. Deșeurile din plastic care nu sunt reciclate rămân alături de noi sute de ani, arată acest studiu.
Iată cum se traduce acest lucru în cifre: de la începutul anilor ’50 și până acum, în lume s-au produs aproximativ 8,5 miliarde de tone de plastic. Din acestea, 6,5 miliarde de tone au devenit deja deșeuri; din care doar 9 la sută au fost reciclate, 12 la sută au fost incinerate, iar 79 la sută au ajuns în diferite gropi de gunoi sau în natură.
În statele vestice, plasticul este deja considerat un material nociv pentru mediu și se duc adevărate campanii prin care oamenii sunt îndemnați să folosească cât mai puțin produsele de unică folosință din acest material.
La noi, primele măsuri au fost luate la nivelul Primăriei Cluj-Napoca.
Emil Boc a decis că municipalitatea va renunța la tacâmuri, farfurii și pahare din plastic, în favoarea obiectelor făcute din materiale reciclabile:
Toate entitățile din Primăria municipiului Cluj-Napoca, inclusiv cantina și creșele, vor elimina din uzul curent produsele și materialele din plastic, pentru ceea ce înseamnă activități de protocol, de servire a mesei. Noi pe această componentă facem primul pas pentru îndeplinirea exigențelor europene, eliminând plasticul, cunoscând cât de nociv este el pentru mediu și cât de multe daune provoacă, până la urmă, cetățenilor, prin poluare.
Deci, adio tacâmuri din plastic, adio pahare din plastic la cișmelele sau la punctele pe care le avem noi pentru alimentare cu apă. De azi înainte nu vor mai fi produse din plastic, ci din material reciclabil.
În același timp, două mari lanțuri de supermarketuri au anunțat că nu vor mai comercializa produse de unică folosință din plastic.
Din păcate, în cazul unuia dintre acestea, publicitatea a fost mai importantă decât realitatea și profitul a fost pus deasupra problemelor de mediu, pentru că, după ce a făcut anunțul, a trecut la reducerea prețurilor la farfuriile și paharele din plastic, ca să poată să vândă produsele din stoc, în loc să le retragă definitiv de la comercializare.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.