Cea mai populară şi iubită legumă „ucide” dinţii
Articol editat de cristina.rusu, 20 august 2019, 12:00
Consumul de fructe şi legume este benefic pentru sănătate, acestea fiind vitale pentru furnizarea de substanţe importante organismului nostru. Toţi oamenii de ştiinţă consideră că alimentele variate sunt importante pentru sănătatea noastră.
În acelaşi timp, un consum exagerat al oricărui aliment poate fi foarte periculos.
De exemplu, cea mai populară şi căutată legumă, potrivit unor experţi, este capabilă să ne „ucidă” dinţii. Este vorba despre cartof şi apariţia cariilor dentare. Caria se poate transforma în pulpită, ceea ce duce la îndepărtarea nervului şi „moartea” dintelui.
Primul risc de apariţie a cariilor dentare este predispoziţia genetică, însă în cazul unei alimentaţii corecte, această neplăcere poate fi evitată. Dentiştii ne recomandă să excludem anumite alimente din dietă, principalele fiind cartofii. Motivul constă în faptul că această legumă conţine mult amidon, iar atunci când este ingerată produce acid lactic, care la rândul său înmoaie smalţul dinților.
La doar câteva minute după consumul de cartofi, nivelul de aciditate din cavitatea bucală se apropie de zero şi apar bacterii dăunătoare care strică smalţul. În plus, din amidon şi salivă se obţin produse de amidon, acestea sunt transformate în glucoză, care dăunează, de asemenea, smalţului.
Unii experţi recomandă renunţarea la cartofi, în timp ce alţii ne sfătuiesc să ne spălăm dinţii bine după fiecare masă.
RADOR
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.