Noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în Bihor
Articol editat de cristina.rusu, 27 august 2019, 10:21
Astfel, numărul acestora a urcat la 27 – 26 la porcii domestici și unul la mistreț.
Focarele au fost descoperite în localitățile Creștur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcuț, Albiș, Galoș Petreu și Făncica – la porcii domestici, respectiv la porcii mistreți în Cubulcuț (pe Fondul 9 de Vânătoare).
În cazul porcilor mistreți, numărul focarelor de pe fondurile de vânătoare a ajuns la nouă.
Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați atât porcii bolnavi, cât și cei care au fost în contact cu aceștia. Totodată, au fost recoltate probe pentru examenele de laborator de la animale moarte și sacrificate, a declarat dr. Remus Ovidiu Moțoc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor. În total, au fost afectați 261 de porci.
Specialiștii DSVSA Bihor au luat măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitar veterinară a exploatațiilor, au impus restricții de mișcare, au dezinfectat exploatațiile afectate, spațiile de cazare ale porcilor, aleile, perimetrele, ustensilele și obiectele potențial contaminate.
Totodată, preventiv, au fost sacrificați toți porcii din gospodăriile individuale sau din fermele din satele Abrămuț, Albiș (comuna Buduslău), și Olosig (din orașul Săcuieni).
Asigurăm pe toți proprietarii animalelor ucise că vor beneficia de despăgubiri. Solicităm, de asemenea, sprijinul și înțelegerea cetățenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Facem precizarea că pesta porcină nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Virusul are însă impact la nivel social, din punct de vedere economic, a mai asigurat dr. Moțoc, șeful DSVSA Bihor.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.