Percheziții la un grup infracțional bănuit de trafic de persoane (UPDATE)
Articol editat de Andrei Cretoiu, 27 august 2019, 17:15 / actualizat: 28 august 2019, 17:07
UPDATE – ora 17.00
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a trimis Corpul de Control la Agenția Judeţeană pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureş, structură care a acordat autorizaţie de funcţionare programului în cadrul căruia ar fi fost abuzaţi 4 copii germani.
Ministrul a mai spus că familiile minorilor sunt în drum spre România.
UPDATE – ora 15.00
Patru minori germani, cu vârste între 12 şi 18 ani, care au fost obligaţi să execute munci epuizante sub pretextul unui aşa-zis ‘program de reeducare’, au fost puşi sub protecţie în regim de urgenţă, la solicitarea DIICOT Maramureş.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copiilor Maramureş a înştiinţat Ambasada Germaniei din Bucureşti în legătură cu situaţia actuală a tinerilor.
În acest dosar, în care o grupare este acuzată că a obligat tineri germani să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici, sub pretextul unui aşa-zis ‘program de reeducare’, procurorii DIICOT au reţinut patru persoane, printre care se află şi un cetăţean german.
UPDATE: Miercuri, 28 august:
Cu privire la cercetările derulate de DIICOT Cluj, în județul Maramureș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș confirmă că la solicitarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș – au fost instituite măsuri de protecție în regim de urgență pentru patru minori germani.
Cei patru minori beneficiază de serviciile sociale specifice oferite în centrele de primire în regim de urgență, inclusiv de consiliere psihologică din partea specialiștilor. Totodată, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, un reprezentant autorizat al DGASPC Maramureș i-a însoțit pe minori la audierile efectuate de organele de cercetare penală.
Până la notificarea DIICOT, DGASPC Maramureș nu a fost sesizată cu privire la existența unor cazuri de abuz asupra minorilor germani incluși în programul social derulat în Maramureș. In acest context, pentru cei patru minori rămâne instituită măsura de protecție specială în regim de urgență, până la sosirea în Maramureș a reprezentanților legali din Germania.
Până la soluționarea demersurilor juridice și preluarea minorilor de către autoritățile competente din Germania, aceștia vor beneficia de toate serviciile sociale necesare oferite de DGASPC Maramureș, în conformitate cu legislația în vigoare privind măsurile de protecție în regim de urgență.
………………………………………………………………………………………………………….
Mai multe percheziţii ce vizează activitățile unui grup infracţional bănuit de trafic de persoane au avut loc marți, 27 august, în localitățile maramureşene Vişeu de Sus şi Leordina.
Potrivit DIICOT, în perioada 2014 – 2019, opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au traficat pe raza judeţului Maramureş mai mulți tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, sub paravanul unor servicii educative de reintegrarea socială.
În realitate, minorii au fost obligați să muncească în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor, au fost agresați fizic, ținuți în frig sau ploaie și privați de hrană. Potrivit DIICOT, din cauza regimului la care au fost supuși, mai mulți copii au avut intenţii suicidale.
Unii dintre tinerii abuzaţi au fost identificaţi şi încredinţaţi spre instituţionalizare temporară Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.