Cel mai modern cartier construit in România după 1989 se va întinde pe 280 de hectare, în zona Sopor
Președintele Filialei Transilvania a Ordinului, Daniela Maier, arată că firma câștigătoare va proiecta un cartier care se va întinde pe aproape 280 de hectare:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 3 septembrie 2019, 17:38
Un proiect de o asemenea anvergură nu s-a mai definit în România și nici în Europa, în ultimele decenii. Tema permite discuții foarte moderne în ceea ce privește partea de circulații, de exemplu, sau partea de locuire, înălțime a imobilelor, partea de dezvoltare a infrastructurii de învățământ. Un criteriu important pe care juriul îl va aprecia la soluțiile propuse va fi calitatea zonelor verzi pe care concurenții o oferă. (Daniela Maier)
Dată fiind miza acestui concurs, mai multe firme de arhitectură și-au arătat interesul pentru tema de proiectare și au cerut informații și lămuriri. Viceprimarul Dan Tarcea a precizat că, din această cauză, a fost necesară prelungirea termenului inițial, care era stabilit la 2 octombrie:
Termenul 2 octombrie nu va fi respectat. Vom amâna pentru sfârșitul toamnei acest concurs de soluții, pentru că sunt suficient de multe solicitări, ca să se poată înscrie cât mai multe persoane la concurs. Ne dorim să avem cele mai bune soluții și pentru asta concurenții trebuie să aibă și timp, că să poată pregăti proiecte viabile. (Dan Tarcea)
Chiar și cu această prelungire a termenului, câștigătorul pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal din Sopor va fi anunțat înainte de sfârșitul acestui an. Președintele Ordinului Arhitecților din Transilvania, Daniela Maier, arată că firma câștigătoare va fi stabilită de un juriu format din specialiști de la nivelul administrației locale și arhitecți din mai multe state europene, validați în domeniile în care activează:
Juriul este ales după experiențele în urbanism. Mai întâi ne-am asigurat să cuprindă reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Județean. Acest grup este completat de experți internaționali: arhitectul Borislav Ignatov, președintele Camerei Arhitecților din Bulgaria, Paula Rizzi, un urbanist apreciat în Italia care discuta subiecte similare în multe zone din lume sau inginerul urbanist Paolo deOtaola Obietta, care este implicat în proiecte de dezvoltare urbană de mare amploare, în diferite orașe din Europa. (Daniela Maier)
Concursul pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal din Sopor este atractiv pentru casele de arhitectură internaționale inclusiv pentru miza financiară pe care o are. Valoarea contractului de proiectare este de 2,8 milioane de lei, dar vor fi premiate și firmele clasate pe locurile 2 și 3, cu 120.000 respectiv 70.000 de lei.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.