Dealul Hoia se transformă: 77 de hectare pentru educație și cultură [FOTO]
O colaborare care are drept scop comun conservarea și punerea în valoare a Pădurii Hoia ca spațiu verde deschis publicului larg.
În urma unui concurs de idei câștigat de arhitecta clujeană Alice Florean, Parcul Etnografic Romulus Vuia se va extinde și își va diversifica serviciile oferite publicului, pentru a pune mai bine în valoare viața din muzeu.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 septembrie 2019, 15:42
Un sat de vacanță va fi amenajat pe un teren de un hectar pus la dispoziție de Consiliul Județean Cluj, în cadrul căruia se vor desfășura ateliere cu tematică etnografică, olărit, țesut la război sau pictură pe sticlă.
Pe de altă parte, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a câștigat un proiect prin care își va reamenaja baza pe care o deține în Pădurea Hoia, și care se învecinează cu Parcul Etnografic.
Profesorul Daniel Dezmirean, decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii a declarat joi, 5 septembrie 2019, într-o conferință de presă că universitatea va dezvolta în actuala structură un parc de conservare a biodiversității, care să găzduiască diverse specii autohtone, de la animale de mari dimensiuni, ca bovine, cai sau ovine, până la albine și viermi de mătase. Complexul se va întinde pe o suprafață de 35 de hectare.
Profesorul Dezmirean a mai spus că în perimetrul universității există și o grotă în care pe vremuri se producea o brânză celebră, brânza de Hoia, pe care universitatea intenționează să înceapă să o producă.
Patrimoniul viu al universității urmează să fie pus la dispoziția muzeului, pentru diverse evenimente, astfel încât viața la țară să învie la oraș, într-o zonă verde situată nu foarte departe de centrul Clujului.
Un muzeu viu, asta își dorește să devină Parcul Etnografic, declară Tudor Sălăgean, directorul instituției. Tot astăzi, el a anunțat că este în curs de elaborare un protocol de colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Directorul instituției, Felix Marcu, a declarat la rândul său că în acest mod istoria poate deveni mult mai accesibilă publicului.
Pentru ca aceste proiecte să fie efectiv demarate este necesar planul urbanistic zonal, care în prezent se află în dezbatere publică pe site-ul primăriei Cluj-Napoca. Este posibil ca acesta să fie apoi votat în Consiliul local în cursul lunii octombrie.
Dacă planul urbanistic zonal va fi votat, lucrările de amenajare la muzeu vor începe anul viitor. Pentru complexul universității termenul de finalizare a lucrărilor este anul 2021.
Text și foto: Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.