Cine a fost Murphy şi de ce are el legi?
„Dacă e să se strice, atunci sigur se va strica”, spune legea atât de răspândită. Dar cine a fost Murphy, cel căruia i se atribuie aceste postulate pesimiste?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 8 septembrie 2019, 8:41
„Dacă e să se strice, atunci sigur se va strica”, spune legea atât de răspândită. Dar cine a fost Murphy, cel căruia i se atribuie aceste postulate pesimiste?
Povestea începe la baza aeriană Edwards din Carolina de Sud, acolo unde, în 1947, pentru prima oară un aparat făcut de mâna omului a depăşit viteza sunetului. În aceeaşi perioadă, armata Statelor Unite derula şi un alt experiment în aceeaşi instituţie: ceea ce voiau să studieze era efectul gravitaţiei şi al inerţiei asupra corpului uman, atunci când, după o mişcare foarte rapidă, acesta este brusc încetinit. Practic, în cadrul experimentului un voluntar trebuia să se urce într-un fel de sanie propulsată de o rachetă. Sarcina aceasta periculoasă a fost acceptată de John Paul Stapp, medic al Armatei Statelor Unite.
La sfârşitul anilor ‚40, baza aeriană a fost vizitată de un comandant pe nume Edward A. Murphy. Pentru că era inginer, Murphy a adus cu sine şi câteva instrumente de măsură pentru monitorizarea experimentului, dar niciunul din aceste instrumente nu a funcţionat.
„Dacă există vreun mod ca să o dea în bară, o vor face”, a bodogănit Murphy în legătură cu incompetenţa subalternilor săi, pe care-i învinuia de defecţiunile tehnice..
Afirmaţia lui Murphy a fost postulată ca o lege nu de către comandant, ci de către medicul John Paul Stapp. El a declarat ulterior că activitatea întregii echipe a fost definită de legile lui Murphy: în orice proiect, eroarea umană este un factor care trebuie să fie luat în calcul. Dacă aceste erori sunt prevăzute şi monitorizate, atunci se pot evita eventualele accidente grave. Legile lui Murphy sunt aşadar mai degrabă pozitive, nu pesimiste.
Urmând legile lui Murphy, experimentul a fost încheiat cu succes, iar Stapp şi-a înscris numele în istorie ca fiind omul care a atins cea mai mare viteză de pe Pământ.
Sursă: Origo.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.