Vocea de flacără a muzicii româneşti: Dida Drăgan, la 72 de ani [VIDEO/AUDIO]
Dida Drăgan s-a născut în 14 septembrie 1946, în localitatea Găeşti din judeţul Dâmboviţa. A absolvit Şcoala Populară de Arte şi cursul de perfecţionare pentru soliştii de muzică uşoară în clasa Floricăi Oraşcu, unde le-a avut colege pe Aura Urziceanu, Angela Similea şi Mirabela Dauer. A debutat în 1971 la un concurs de interpretare, cu piesa Vechiul pian.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 16 septembrie 2019, 14:32
În 1972 a obţinut locul I la secţiunea de interpretare a festivalului muzical de la Mamaia. Timbrul său cu totul deosebit a făcut să fie numită vocea de flacără a muzicii româneşti. A fost remarcată de compozitori din Germania şi chiar a înregistrat câteva albume la case de discuri din această ţară.
A participat la turnee în ţară şi peste hotare. A cântat în Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Danemarca şi Rusia. A ajuns în finala Festivalului Internaţional al Cântecului de la Tokyo, cu piesa Sămânţa nemuririi, compusă de Radu Şerban.
Dida Drăgan a colaborat cu mulţi compozitori, dar şi cu trupe precum Mondial, Roata, Sfinx sau Roşu şi negru. În 1993 a participat la preselecţia etapei naţionale a festivalului Eurovision cu piesa Nu pleca, pe care a cântat-o împreună cu trupa Compact.
https://www.youtube.com/watch?v=FnV8F0uwIGU
A interpretat versiuni româneşti ale unor piese internaţionale de la artişti precum Tina Turner, John Lennon sau Ray Charles. În 2003 a primit, în cadrul festivalului de la Mamaia, o diplomă de excelenţă pentru întreaga ei activitate.
Andrea Nagy
Foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.