Cu trotineta electrică prin Cluj
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 17 septembrie 2019, 13:48 / actualizat: 17 septembrie 2019, 16:33
Este foarte ușor să te deplasezi cu trotineta electrică prin centrul orașului, fără să ai grija traficului sau a parcărilor. Se ajunge foarte ușor dintr-o zonă într-alta, într-o după-amiază aglomerată. (Ionuț Rusu)
Trotinetele electrice sunt ultima modă în materie de mobilitate urbană, atât datorită ușurinței de deplasare în trafic, cât și a efortului fizic redus, în comparație cu bicicleta clasică sau chiar cu mersul pe jos.
Un împătimit al folosirii trotinetei electrice este directorul Sălii Polivalente BT Arena, Ionuț Rusu. El arată că acest mijloc de deplasare are multe avantaje, dar recunoaște că, la capitolul siguranță, nu e chiar cea mai bună soluție:
Circul în principal pe pistele de biciclete. Acolo unde nu există, merg pe banda dedicată autobuzelor, unde este permis și accesul bicicliștilor sau, în ultimă instanță, pe trotuar. Un punct forte, pentru trotineta electrică, este ușurința deplasării. Partea negativă este pericolul destul de ridicat și din cauză că, din păcate, în România încă nu este reglementată această formă de transport. Nu se știe exact pe unde trebuie să se circule cu trotineta electrică, ai nevoie de cască, de vestă reflectorizantă și, din această cauză, în momentul de față, este un pic periculos.
Dacă Ionuț Rusu poate fi inclus printre posesorii prudenți de trotinete electrice, există și o altă categorie, care intră pe carosabil, se strecoară printre mașini și, de multe ori, consideră că regulile de circulație sunt facultative. Pe lângă că se pun singuri în pericol, ei le creează probleme și celorlalți participanți la trafic:
Pentru șoferi e destul de enervant. Pentru că nu-i vezi în spate, te trezești cu ei pe lateral pe stânga sau pe dreapta, am pățit să-mi agațe oglinda cu cotul. Dacă ești pe o trotinetă în mijlocul Clujului, între două benzi de circulație, o dată îți pui tu în pericol viața, de pe trotinetă și doi riști să agăți mașinile, oglinzile sau ușile șoferilor care stau liniștiți în trafic.
Lipsa unor reglementări clare pentru folosirea trotinetelor electrice rămâne principala problemă, de care se lovește toată lumea. Inclusiv municipalitatea clujeană avea intenția să acceseze fonduri europene pentru înființarea unui sistem de împrumut pentru trotinetele electrice, după ce varianta cu bicicletele clasice a depășit orice așteptări.
Primarul Emil Boc spune însă că, înainte de a avansa cu acest proiect, e nevoie de impunerea unor reguli clare pentru cei care folosesc trotinetele electrice:
Deocamdată, nimeni nu știe pe unde au dreptul să circule. Este o junglă legislativă. Până nu se reglementează, nu vom trece la etapa următoare, pentru că trebuie să fie sigure și de calitate. De aceea, așteptăm să se reglementeze juridic pe unde au dreptul să circule, fie pe trotuar, fie pe carosabil, fie pe amândouă, trebuie cască, se poate fără cască, de la ce vârstă, pentru a putea după aceea să mergem la etapa următoare. Până nu se face această reglementare, nu putem trece nici noi la nivelul următor.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.