Personalitatea zilei: George Bacovia [AUDIO/VIDEO]
George Bacovia s-a născut în Bacău, în anul 1881, în data de 17 septembrie, conform Calendarului Gregorian. Este poetul nostru simbolist prin excelenţă, cel care a cântat ca nimeni altul frumuseţea culorilor închise ale toamnei.
Articol editat de Carmen Sas, 17 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 17 septembrie 2019, 13:27
George Bacovia s-a născut în Bacău, în anul 1881, în data de 17 septembrie, conform Calendarului Gregorian. Este poetul nostru simbolist prin excelenţă, cel care a cântat ca nimeni altul frumuseţea culorilor închise ale toamnei.
A urmat şcoala primară şi gimnaziul în oraşul natal. Într-o toamnă, din neatenţia paracliserului, copilul a rămas închis o noapte în turnul bisericii, întâmplare ce i-a inspirat poezia Amurg violet.
Anii de liceu au fost traumatici pentru Bacovia, deşi a arătat talent la desen şi la vioară, chiar a dirijat orchestra şcolii. A debutat în revista Literatorul, condusă de Alexandru Macedonski, cu o poezie intitulată Şi toate.
A urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti. A început să fie invitat tot mai des la şedinţele cenaclului condus de Macedonski, unde poezile Plumb şi Nervi de toamnă au produs o puternică impresie.
“Dormeau adânc sicriele de plumb,
Şi flori de plumb, şi funerar veştmânt
Stam singur în cavou şi era vânt
Şi scârţâiau coroanele de plumb.”
Îşi continuă studiile la Iaşi şi îşi obţine diploma de licenţă, intrând chiar în barou, deşi nu a profesat ca avocat niciodată. A colaborat la reviste precum Flacăra şi Românul literar, din această perioadă provenind şi poezia Lacustră.
A ocupat diverse posturi de funcţionar public în Iaşi, Bucureşti şi Bacău, dar era nevoit să abandoneze des serviciul, când sănătatea nu-i mai permitea să lucreze. A debutat în volum în 1916 cu poezii reunite sub titlul Plumb, urmat de volumele Scântei galbene şi Bucăţi de noapte. În 1928 s-a căsătorit cu scriitoarea Agatha Grigorescu.
După al Doilea Război Mondial, a publicat volumul Stanţe burgheze, pentru care a fost puternic criticat de autorităţile comuniste. A fost pus la index, dar a fost reabilitat mai apoi la mijlocul anilor ’50, fiind chiar angajat de Ministerul Artelor. A încetat din viaţă în 1957, în locuinţa sa din Bucureşti.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.