Pălincă de nuci unicat
Articol editat de , 18 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 18 septembrie 2019, 7:59
Un sătmărean în vârstă de 68 de ani, susține cu mândrie că este singurul din lume care produce pălincă de nuci. Exagerează, desigur :), dar dincolo de asta pălinca de nuci produsă de el este foarte bună, iar din vânzarea ei în târgurile tradiționale, sătmăreanul reușește să-și completeze veniturile pe lângă pensie.
Fost profesor de electronică, Bandics Iosif este ceea ce se numește un pensionar activ. A început să producă pălincă din nuci cu 20 de ani în urmă, dar preocuparea pentru această îndeletnicire a devenit mai intensă de când s-a pensionat. Banii rezultați din vânzarea pălincii completează pensia, iar acesta este unul dintre motivele pentru care Bandics Iosif produce pălincă.
Celelalte două sunt mai speciale, iar el este mândru că îl motivează:
Pălinca de nuci este o băutură a papalității. Nu am inventat-o eu, dar eu o produc cu mândrie, știind că papii beau așa ceva. Apoi, să nu uităm că nucile au un conținut mare de iod, iar o bună parte din acesta rămâne în pălincă și după procesul tehnologic de fabricare. (Bandics Iosif)
Bandics Iosif spune că producerea pălincii din nuci nu e o treabă ușoară. Mai ales că, pentru o cantitate mică de pălincă, este necesară o cantitate foarte mare de nuci, ceea ce explică și prețul ridicat al produsului:
Nucile sunt culese la sfârșitul lunii iunie, până când miezul lor nu devine gelatinos. După curățare și măcinare, se adaugă mai multe fructe secrete 🙂 care ajută la fermentare. După fermentare, se fierbe ca orice pălincă. Nu e un produs ieftin, din 100 kilograme de borhot ies cel mult 3,5 litri de pălincă. De aceea este și prețul pălincii de nuci atât de ridicat. (Bandics Iosif)
Bandici Iosif este nelipsit de la cele mai importante târguri de produse tradiționale din România, iar în Ungaria a devenit cunoscut după ce a câștigat mai multe concursuri tematice. Experiența l-a învățat că orice produs atrage atenția dacă are un ambalaj special și deosebit. De aceea, sticlele în care sătmăreanul își îmbuteliază pălincă, sunt aparte:
Sticlele mai simple sunt produse în serie și sunt acceptabile ca preț. Cele mai deosebite sunt comandate în Ungaria și costă mult, ceea ce ridică și prețul final de vânzare a pălincii. Cine cumpără pălincă pentru consum propriu, preferă sticlele simple. Cei care vor să o dăruiască, aleg sticlele cu forme și aspect deosebite. (Bandics Iosif)
Deși recunoaște că rețeta pălincii produsă de el este veche, fiind preluată de la un episcop maghiar, Bandics Iosif susține că este singurul producător de pălincă din nuci din lume. Exagerează, desigur, dar nu-l contrazicem până la proba contrarie:)
Totuși, sătmăreanul pune la bătaie zece litri de licoare papală pentru cel care demonstrează că pălinca din nuci produsă de el este mai bună:
Eu zic că pălinca mea de nuci e unică în lume, și am să afirm asta până nu sunt contrazis cu dovezi și argumente! Ba mai mult, pun la bătaie 10 litri de băutură celui care îmi aduce o pălincă de nuci făcută de altcineva! ( Bandici Iosif)
Stela Tudor
Foto: Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.