Experiment eşuat: ţânţari modificaţi genetic asaltează Brazilia
Ţânţarii eliberaţi de compania Oxitec în perioada 2013-2015 erau cu toţii masculi. Aveau inclusă o genă care, deşi le permitea să se reproducă, avea ca efect descendenţi care mureau înainte de a atinge maturitatea. Dacă planul ar fi reuşit, populaţia de ţânţari din Brazilia ar fi scăzut cu 90%.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 septembrie 2019, 17:50
În primele luni, experimentul părea să se desfăşoare conform graficului, fiind raportată scăderea populaţiei de ţânţari. După 18 luni însă numărul insectelor a început să crească din nou, ajungând la valoarea iniţială.
Cercetători de la universitatea Yale au evaluat problema şi au ajuns la concluzia că genele mutante s-au răspândit printre insectele băştinaşe. Descendenţii nu ar fi trebuit să atingă maturitatea, cu excepţia unei proporţii de aproximativ 3%, factor de eroare care a fost considerat nesemnificativ de către laboratorul Oxitec.
În ansamblu, populaţia de ţânţari a devenit mai rezistentă. În plus, insectele transmit în continuare bolile pentru evitarea cărora s-a derulat experimentul. După acest eşec, au izbucnit din nou dezbateri aprinse în privinţa modificărilor genetice. Eliberarea ţânţarilor în natură a fost făcută în grabă, fără evaluarea tuturor circumstanţelor, declanşând o problemă pentru rezolvarea căreia nu există în prezent soluţii viabile.
Sursă: Origo.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.