Festival de artă digitală și muzică electronică, la Cluj-Napoca
Festivalul va fi deschis vineri, 27 septembrie ora 20:00 prin performance-ul de paint mapping al artistului francez JA Dupont, cunoscut pentru instalațiile sale multimedia. Pe un perete de 6/2 m, el va coregrafia lumina în colaborare cu Kero Zen și Ocu, celebrii artiști de street art, acompaniat de Blanilla, unul dintre cei mai apreciați DJ de breakbeat din Cluj. La deschidere va fi prezentă Dna Héléne Roos, directoarea Institutului Francez din România. Instalația de sunet și lumini a lui Răzvan Ghenciu, aka Heion va completa atmosfera serii de vineri cu un live-set pe ritmuri eclectice de soul, funk și disco.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 septembrie 2019, 16:44
Călătoria sonoră va continua sâmbătă cu trupa germană Annagemina. Anna Illenberger și Michael Fiedler ne vor împărtăși universul lor muzical, o definiție proprie a muzicii pop electronice: cu elemente de bas și indie pop. Publicul poate alege între a fi spectator sau a dansa pe ritmurile structurilor muzicale futuristice prezente și în ultimul album intitulat „New Darkness”. Saxofonistul și producătorul american stabilit la Paris, Warren Walker – membru al trioului „The Kandinsky Effect” – revine în Transilvania, la Clujotronic, cu un proiect solo care îmbină electro-jazz-ul cu poezia românească. Muzica sa va fi însoțită de secvențe din filme mute și jocuri video, mixate de VJ-ul clujean go_sallie_go.
„Unsculpted”, o sculptură video experimentală a artistului german Dominic Kießling, propune noi forme estetice generate prin tehnici digitale. Vechi prieten al festivalului Clujotronic, artistul interdisciplinar Alex Halka va prezenta în catacombele muzeului instalația audio-vizuală interactivă „Aural Skin” susținută de Accenture. Instalația reprezintă călătoria artistului de la sunet la imagine și, în sfârșit, la obiect. Tot în pivnițele muzeului, proiectul Neural Drawing al studioului Hybrid Lab, va transforma în timp real desenele realizate de utilizatori în picturi virtuale.
Respectăm tradiția și vom organiza și în acest an la Cluj o expoziție de jocuri digitale independente în premieră atât din Franța și Germania, cât și din România. Cei curioși pot să testeze jocul german „Trüberbrook”, câștigător a numeroase premii precum „Cel mai bun joc german” acordat de Deutscher Computerspielpreis. O colecție de 8 jocuri franceze reunite sub titlul „S’il vous play” cuprinde jocuri multiplayer simple, dar antrenante, precum „Pikuniku” sau jocuri de aventură, precum „Bury me my love”. Nu vor lipsi nici experiențele VR (Virtual Reality), vizitatorii putând călători în magica lume a „Micului Prinț”. Publicul nu va putea rata nici premiatul multiplayer românesc „Bossgard” sau experiența VR „Hoia Baciu Haunted Forest”, lansată la Clujotronic de tânăra echipă clujeană de la 4D Pixel, care îi va provoca pe cei curajoși să exploreze misterele celebrei păduri bântuite.
Game developer-ii experimentați și amatori își vor conecta creativitatea într-un game jam de 24 de ore, susținut de Telenav, la finalul căruia vor fi prezentate noi prototipuri. Unul dintre jocurile realizate în cadrul game jam-ului de anul trecut, „Zestrea”, va putea fi jucat pe toată durata festivalului.
Publicul va avea ocazia să participe atât la talk-uri, cât și la o serie de workshop-uri pe teme actuale din domeniul artei și tehnologiei. În acest context, psihologul și cercetătorul clujean prof. Daniel David va prezenta conceptul de terapie asistată prin roboți, oferind participanților și o scurtă demonstrație cu robotul Nao.
BRD Groupe Société Générale aduce la Clujotronic Micro-Folie, o expoziție digitală permanentă, deschisă la Sibiu de către Teatrul Național „Radu Stanca”, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu Muzeul ASTRA – Casa Artelor, BRD Groupe Société Générale și Samsung. Acestă ofertă culturală unică, realizată de Ministerul francez al culturii și coordonată de La Villette Paris, în parteneriat cu 12 instituții culturale din Franța, prezintă peste 500 de capodopere, sub forma unei călătorii din antichitate și până la explorarea spațială. Alături de acest muzeu digital, colțul de VR (Virtual Reality), le va permite vizitatorilor, prin intermediul Arte Channel, să facă explorări subacvatice sau zboruri în înaltul cerului.
Expozițiile AR (Augmented Reality) din acest an – „Visualising Verses using Augmented Reality” (wARp) și „Realities” se joacă cu emoțiile, poezia și perspectivele asupra realității. Proiectul wARp a fost inițiat de Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică din Cluj și a adus împreună liceeni care au experimentat cum pot instrumentele AR optimiza arta și literatura. Utilizând platforma Artivive, clujenii vor putea descoperi în expoziția colectivă „Realities” modul în care realitățile VR, AR și MR interacționează cu realitatea noastră. Cele 20 de lucrări ale expoziției sunt realizate de artiști internaționali, în urma unui apel deschis.
Festivalul Clujotronic este organizat de către Centrul Cultural German și Institutul Francez din România la Cluj-Napoca iar intrarea este gratuită. Talk-urile și workshop-urile vor fi în limba engleză. Expoziția de jocuri este deschisă publicului în perioada 27-29 septembrie, în intervalul orar 12:00 – 22:00.
Mai multe informații despre program și despre înscrierea la workshop-uri și la game jam găsiți pe: www.facebook.com/Clujotronic
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.