O delegație de 16 români participă la prezentarea Covorului Lumii, proiect al Asociației Culori pentru Pace
Articol editat de , 20 septembrie 2019, 13:46
O delegație formată din 16 români, printre care și două sighetence, participă în perioada 20-21 septembrie la prezentarea Covorul Lumii, un proiect al Asociației Culori pentru Pace.
Covorul Lumii este un proiect implementat de Asociația Culori pentru Pace, care se derulează la nivel internațional și implică participarea unor reprezentanți din peste 110 țări, care doresc să transmită un mesaj de pace și unitate înregii lumi.
România a strâns, prin contribuția mamelor, cadrelor didactice, elevilor și voluntarilor peste 40 de covorașe confecționate manual. Acestea au fost asamblate și adăugate la Covorul Lumii care urmează acum să fie expus în toată complexitatea sa.
Evenimentul, dedicat Zilei Mondiale a Păcii, se desfășoară la Colosseum, Roma, acolo unde urmează să fie expuse și 5 000 de desene ale copiilor din 116 țări. Printre acestea, se numără și desenele copiiilor din 12 județe din România.
„Vom reprezenta România la una dintre cele mai frumoase expoziții „Culori pentru Pace” care a avut loc de-a lungul existenței acestei asociații. Vom sărbători acolo, alături de ceilalți reprezentanți ai țărilor participante, Ziua Mondială a Păcii. Printre cei care vor fi alături de noi se numără președintele Consiliului Mondial Român, precum și membri importanți ai UNESCO. Avem confirmarea că va fi alături de noi și Ambasadorul României în Italia. Sunt onorată să particip la această expoziție, să reprezint România, Maramureșul și categoric Sighetu Marmației, locul în care își desfășoară activitatea Asociația Culori pentru Pace România. Țara noastră a contribuit cu 16 metri de covor, care astăzi depășește 1 km. Sunt fericită să-l văd în integralitatea lui și să-l expunem într-un loc atât de important.” a declarat vicepreședintele Asociației Culori pentru Pace România, Liliana Vîrsta
Culori pentru Pace este un proiect ambițios care a luat naștere în anul 2015 și, încă din primul an de viață, au aderat 70 de școli din 50 de țări de pe 5 continente. S-au adunat mii de desene realizate de copii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani ,care au desenat pentru Pace iar desenele lor au călătorit în toata lumea fiind expuse in expoziții internationale, organizate în toate colțurile lumii.
Culori pentru Pace a ajuns în Sighetu Marmației, considerând că pentru România este locul cel mai potrivit pentru derularea acestui proiect, dat fiind că aici s-a născut laureatul premiului nobel pentru Pace Elie Wiesel și pentru că tot la Sighet se găsește Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței, cunoscut ca unul dintre cele mai grele lagăre comuniste și care începând din acest an face parte din patrimoniul UNESCO.
Mihaela Botiz
Radio Sighet poate fi ascultat online AICI!