Sesam deschide cartea: Povestea frindelului, de Andrew Clements
Articol editat de cristina.rusu, 20 septembrie 2019, 10:38
Pentru a întâmpina acest început de an şcolar într-un stil relaxat şi creativ, vă propun să citiţi cartea Povestea frindelului, de Andrew Clements. Este o carte care se citeşte dintr-o suflare, dar care îţi rămâne pentru mult timp întipărită în minte. A fost scrisă în anul 1996, însă, citind-o, ai impresia că ar fi putut fi scrisă la fel de bine chiar şi astăzi. Povestea frindelului sau Frindle, în original, este primul roman al scriitorului Andrew Clements şi a avut parte de un succes răsunător, obţinând numeroase premii, bazate pe votul entuziast al elevilor din 20 de state ale Americii, care l-au numit cel mai bun roman pentru copii în limba engleză al anului 1996!
Şi pe bună dreptate, cartea aceasta concentrează în mai puţin de 120 de pagini o poveste originală, inspirată, pe cât de amuzantă, pe atât de educativă. Dacă sunteţi printre cei care aleg să citească o carte datorită titlului misterios şi atrăgător, veţi fi nerăbdători să aflaţi, în primul rând, ce înseamnă cuvântul „frindel”. Veți avea parte de o surpriză!
Nick Allen este un băiat cu o imaginaţie năstruşnică. Nu e neapărat un elev strălucit, dar îi place şcoala şi citeşte tot timpul. Ceea ce îl defineşte, însă, este modul său de a transforma un lucru plictisitor în ceva senzaţional. Are întotdeauna ideea potrivită la momentul potrivit şi toată şcoala îl cunoaşte pentru priceperea de a face lecţiile să fie cu adevărat distractive şi de a trage de timp la sfârşitul orei, astfel încât profesorul să uite de tema pentru acasă. În şcoala primară, nu era greu să o mai păcăleşti pe doamna învăţătoare. Dar din clasa a V-a, lucrurile devin mai serioase.
Acum, Nick şi colegii lui de la şcoala generală au de înfruntat autoritatea supremă a doamnei profesoare de limba engleză. Doamna Granger este o sursă vie de reguli lingvistice şi de cuvinte folosite corect, având un respect aproape sfânt pentru cartea tuturor cuvintelor, dicţionarul. Nu începe niciodată ora fără să se asigure că pe catedră tronează dicţionarul cel mare, care conţine peste 450.000 de cuvinte. Cu talentul său binecunoscut de a colora lecţiile şi a trage de timp, Nick are ideea de a o provoca pe doamna Granger la o discuţie filosofică despre cum a luat naştere dicţionarul. Mai ales, ar vrea să ştie ce anume face ca sensul cuvântului „câine”, de exemplu, să fie „câine”. De ce îi spunem „câine”, şi nu „ham”? Cine hotărăşte ca lucrului „carte” să i se spună aşa şi nu altfel? Doamna profesoară îi răspunde simplu: „Chiar tu hotărăşti asta!”. Dicţionarul este opera oamenilor obişnuiţi care, în interiorul unei limbi, de mii de ani au folosit pentru a comunica instrumente acceptate de toţi, care nu sunt altceva decât cuvintele mai mult sau mai puţin întâmplătoare inventate la un moment dat.
Nick are o revelaţie: dacă dicţionarul nu este creaţia unei anumite persoane, aşa cum un roman este creaţia unui scriitor, oare nu ar putea chiar el să născocească un cuvânt? Ce-ar fi dacă, peste noapte, în dicționar ar intra un cuvânt nou? Ar putea chiar să inventeze un cuvânt, mai proaspăt, mai sonor, care să înlocuiască unul care deja există. Ce-ar fi dacă instrumentului de scris cunoscut drept „pix” i s-ar spune… „frindel”? Așa, pur și simplu. Sună mai interesant, și, oricum, lumea s-a cam plictisit de cuvântul „pix”. Nick știe că, odată inventat cuvântul, nu e suficient să îl știi doar tu. Așa că îi convinge pe toți colegii săi, apoi pe toții elevii din școală, să spună „frindel” în loc de pix, cât mai des posibil. Rezultatul întrece cu mult așteptările micului inventator. Pornind de la un cuvânt nevinovat, se va declanșa un adevărat război între elevi și profesoara de limba engleză. Dar Nick nu va renunța. Cum să renunți când ai șansa să oferi un nou cuvânt omenirii? Căci, cu efectul bulgărelui de zăpadă, cuvântul „frindel” ajunge pe buzele tuturor americanilor, făcându-l celebru pe inventatorul lui.
Alăturați-vă lui Nick în joaca de-a cuvintele, descoperind Povestea frindelului! Și inspirația nu va întârzia să apară. Cartea se află în colecția Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, atât la sediul central, cât și la filialele de cartier.
Diana Pop, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.