Ascultă Radio România Cluj Live

Povești cu delfinii de la Constanța

Povești cu delfinii de la Constanța

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 22 septembrie 2019, 9:10

Sezonul estival s-a încheiat, însă, experiențele trăite în timpul verii s-au transformat în amintiri frumoase. Un astfel de exemplu este vizita  la Delfinariul din Constața. Am întâlnit aici un biolog care mi-a povestit lucruri interesante despre delfini și pe directorul instituției cu mari planuri de viitor.

Delfinariul din Constanța a fost construit în perioada 1972 – 1973 şi modernizat între anii 2006 – 2007. În momentul inaugurării lui, Delfinariu a fost, la acea vreme, primul muzeu de acest gen din România și din sud-estul Europei. În acest spaţiu generos sunt amplasate secţiile: Microdelta, Delfinariu, Planetariu şi o Expoziţie permanentă de păsări exotice.

Patrimoniul complexului este alcătuit din peste 30.000 de exponate, reprezentând: moluşte, crustacee, peşti, păsări şi mamifere. Parcul complexului este, practic, zonă de agrement, cu alei şi bănci, un lac, arbori şi aranjamente vegetale.

Aici, în viitorul foarte apropiat vor exista habitate pentru aligatori și lemurieni, promite directorul instituției, Adrian Bâlbă.

Delfinariul din Constanţa are câteva elemente de unicitate, cea mai importantă este colecţia de mamifere acvatice. Avem şi alte animale, dar datorită spaţiului foarte redus şi poziţiei intraurbane, nu ne putem permite să aducem girafe sau elefanţi. Vrem să aducem şi alte mamifere de talie mică, vrem să aducem chiar şi crocodili, ca să extindem ecosistemul într-unul lacustru general al Mapamondului.

Consiliul Judeţean are un plan investiţional foarte ambiţios, prin care dezvoltăm un bazin mare în spatele actualului delfinariu, cu care va fi conectat. Fondurile au fost aprobate şi lucrările sunt deja pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. E vorba de 5 milioane de euro, un proiect serios. Regândim puţin locaţia pentru a aduce şi alte animale.

Eu mi-am dorit să aducem lemurieni, cea mai pretabilă dintre maimuţe în grădina zoologică. Sunt deosebite întrucât au evoluat în condiţii de constrângere a habitatului pe o insulă, Madagascar; şi au rămas puţin în urmă cu evoluţia faţă de ce s-a întâmplat pe restul Continentului African. Nu am făcut încă un amplasament pentru lemurieni. Am făcut pentru crocodili, dar care va trebui să aibă şi un amplasament de iarnă şi în consecinţă stăm până în primăvară ca să facem un bazin încălzit. Aducem de fapt aligatori de Nil, nu crocodili.

Angelica Curlișcă este biolog la Delfinariul din Constanța. Mi-a povestit nostalgică despre ultimul delfin capturat din Marea Neagră, Mark. El s-a stins din viaţă, în luna iulie 2009, în urma unui infarct miocardic. Acum, în bazinul Delfinariului trăiesc două femele, Cen Cen și Ni Ni aduse din China, în urmă cu nouă ani.

Cum decurge o zi normală?

Se porneşte de la prepararea hranei, pe care o fac antrenorii; vizita medicală pe care o fac antrenorii împreună cu medicul veterinar şi, bineînţeles, cu biologul care stă în apropiere. Se continuă cu testele de apă, ca să vezi dacă apa este bună calitativ sau nu, cu demonstraţiile şi antrenarea delfinilor. Este o întreagă echipă. A trebuit să ne aliniem la legislaţia internaţională care spune că putem aduce numai animale născute în captivitate.

Din păcate nu am găsit înţelegere în zona europeană, având în vedere că în perioada respectivă, 2009-2010, au fost anii în care se împlineau 50 de ani de colaborare româno-chineză, guvernul chinez a fost de acord să ne dea aceşti delfini.

Au rămas două femele, Cen-Cen şi Nini. Din păcate masculul a murit. La fel ca la oameni, unii delfini sunt mai puternici, alţii mai puţin. Cen-Cen şi Nini au învăţat din 2010 până acum, deci 9 ani de zile. Nu se învaţă chiar uşor, comportamentele trebuie să fie cât mai aproape de cele din natură, bazate pe ele. Noi am scos din start ştachetele, cercurile; pentru că în anii ‚80, delfinii săreau peste ştachete, prin cercuri, la trambulină. Noi am scos tot ce era artificial, au rămas doar mingile care ajută publicul să vadă precizia delfinului când execută un salt deasupra apei.

Delfinii au afinităţi. Dacă îl luăm pe Marc, ultimul delfin din Marea Neagră pe care îl cunoaşte toată lumea (el a trăit 31 de ani), Marc avea pe unul din antrenori, pe Eta care, când venea, numai ce-i auzea vocea şi era lângă punct. Lucra cu ceilalţi antrenori, dar nu cum lucra cu Eta. Era clar că lucrează de dragul ei.

Într-adevăr, trebuie să iubeşti animalele. Antrenorii noştri sunt genul mămos. Când lucrăm la o demonstraţie este relaţia care trebuie să fie între antrenor şi delfin, dar în afara demonstraţiei este relaţia de prietenie. Delfinii văd antrenorul ca pe un fel de delfin mai aparte: care iese şi pe mal, dar intră şi în apă.

Cen Cen și Ni Ni vor putea avea pui, în viitor, doar prin inseminare artificială și doar în condițiile finalizării proiectului ce prevede extinderea actualului bazin. Fiecare spectacol, la Delfinariul din Constanța începe cu o scurtă lecție de biologie și protecție a mediului, susținută, în majoritatea cazurilor de directorul Adrian Bâlbă.

Noi le ţinem un curs de biologie, le explicăm de ce trebuie să strângă plasticul. Le spunem că, dacă-ţi e ruşine să iei plasticul tău sau al altuia de pe plajă, îl mănânci la anul, pentru că el se mărunţeşte în microplastic, adică în elemente foarte mărunte, înglobate în vietăţile pe care le mâncăm. Chiar şi gingirica aceea mică pe care o mâncăm pe post de hamsie va avea într-o zi mai mult plastic decât peşte. Iar înainte de acest moment, peştele va fi necomestibil. Deja există zone unde este deja necomestibil: de exemplu în Italia sunt zone în care nu ai voie să pescuieşti stridii.

Bunul mers al spectacolului depinde foarte mult de public și comportamentului acestuia. De exemplu, oamenii nu se pot apropia de marginea bazinului și nu pot folosi aparatele foto cu blitz. Sunt reguli simple, foarte greu de respectat, uneori a adăugat Angelica Curlișcă.

Avem vizitatori care sunt foarte înţelegători, respectă regulile; dar avem şi vizitatori pe care nu-i interesează, ei au venit ca la circ.

Delfinariul românesc de la Marea Neagră se numară printre cele mai vizitate obiective turistice din Constanța atât în sezonul estival, cât și în extra sezon.

 

Alina Nechita/Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca