23 septembrie – ziua care marchează începutul toamnei astronomice
Echinocţiul este momentul în care ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe pământ.
După echinocţiu, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până în jurul datei de 21 decembrie.
În emisfera sudică a Pământului, data de 23 septembrie marchează începutul primăverii.
Potrivit tradiției, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 23 septembrie 2019, 10:45
Echinocţiul de Toamnă, sfârşitul oficial al verii
Dacă frigul nu ne-a convins, toamna revine cu un argument imbatabil, unul cu care ne dă lovitura de graţie an de an: Echinocţiul de toamnă. De astăzi, perioada de întuneric se extinde în toate direcţiile mai ceva ca o pată de dulceaţă pe masa din bucătărie, ceea ce ne va face să aprindem lumina din ce în ce mai devreme.
Echinocţiul marchează momentul în care ziua este egală cu noaptea. Acesta are loc de două ori pe an, la începutul primăverii şi la începutul toamnei. De acum noaptea va fi din ce în ce mai lungă, atingându-şi durata maximă la Solstiţiul de Iarnă.
De fapt, Echinocţiul nu este un moment fix. Data şi ora la care are loc variază de la an la an, putând exista chiar şi diferenţe de una sau două zile. Anul acesta, Echinocţiul de Toamnă are loc în data de 23 septembrie, la ora 10.50.
Dacă noi ne plângem de întuneric, ce să mai spună cei din ţările nordice! La Polul Nord astăzi începe noaptea polară, care va avea o durată de 6 luni.
Este momentul să-i invidiem pe australieni! În Emisfera Sudică, Echinocţiul marchează, din punct de vedere astronomic, începutul primăverii.
Andrea Nagy
Foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal