Personalitatea zilei: Hans Geiger [AUDIO/VIDEO]
Atunci când urmărim un film în care este vorba într-un fel sau altul de radioactivitate, adesea auzim acest sunet:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 24 septembrie 2019, 7:53
Acesta este contorul Geiger, sau detectorul de radiaţii. Omul de ştiinţă Hans Geiger, cel de la care şi-a primit numele, este cel pe care îl comemorăm astăzi.
Hans Geiger s-a născut în 1882, tatăl lui fiind profesor la universitatea Erlangen. De altfel, aceasta a fost instituţia de învăţământ la care, în 1902, tânărul Hans a început să studieze fizica şi matematica. Şi-a terminat doctoratul abia 4 ani mai târziu şi a început o carieră academică la universitatea din Manchester.
La începutul secolului XX, atomul era imaginat ca o budincă de Crăciun! Electronul tocmai fusese descoperit, iar oamenii de ştiinţă credeau că el este plasat la întâmplare în jurul nucleului, cam ca prunele în faimosul desert englezesc. Împreună cu colegul său, Ernest Marsden, Hans Geiger a elaborat un experiment care a infirmat modelul budincii cu prune, ceea ce a făcut ca oamenii de ştiinţă să-şi îndrepte atenţia spre alte modele care să fie o mai fidelă reprezentare a atomului.
În 1912, Geiger a fost numit cercetător în domeniul radioactivităţii la Institutul Naţional pentru Ştiinţă din Germania. În timpul Primului Război Mondial a fost încorporat şi a servit ca ofiţer de artilerie, dar a revenit la universitate imediat după încheierea ostilităţilor. În 1928, împreună cu Walter Müller, pe vremea aceea un student al său, a creat ceea ce s-a numit tubul Geiger-Müller, un instrument capabil să detecteze mai multe tipuri de particule, care este strămoşul contorului de radiaţii de astăzi.
A continuat să cerceteze fisiunea nucleară şi radiaţiile cosmice până la începerea celui de-al Doilea Război Mondial. A încetat din viaţă în 1945, la vârsta de 62 de ani, susţinând mereu că nu armele nucleare sunt cele care vor fi capabile să încheie un război.
Andrea Nagy
Sursă foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.