Personalitatea zilei: Maria Tănase [AUDIO/VIDEO]
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 25 septembrie 2019, 8:01
Cea care a fost numită de către Nicolae Iorga pasărea măiastră a României a venit pe lume la Bucureşti, în Mahalaua Cărămidarilor, în 1913. Avea 21 de ani când a făcut prima imprimare de studio: romanţa Mansarda, de Nello Manzatti. Sub supravegherea etno-muzicologilor Constantin Brăiloiu şi Harry Brauner a imprimat primele cântece populare în 1937, realizate cu ajutorul unui taraf din Gorj.
În 1940, Garda de Fier i-a interzis să mai apară în public. La ordinele Ministerului Propagandei, toate discurile cu Maria Tănase existente la vremea aceea în fonoteca Radiodifuziunii au fost distruse, sub pretextul că distorsionau folclorul autentic. A fost invitată din nou într-un program radiofonic în 1941, apariţie anunţată şi de ziarul Timpul.
După instaurarea regimului comunist, a fost solicitată să profeseze la Şcoala medie de muzică nr. 1 din Bucureşti. La începutul anilor ‚60 a imprimat mai multe cântece populare traduse în limba franceză. Cântecele au fost reunite pe un album care a fost recompensat cu Marele premiu al discului, decernat de Academia Charles Cros din Paris.
Repertoriul Mariei Tănase cuprindea melodii din toate regiunile: de la cântece de petrecere din Gorjul tatălui ei şi până la doine moldoveneşti, toate s-au regăsit pe discurile ei, ori în spectacolele pe care le susţinea în restaurantele bucureştene. Scurt metrajul Mic album muzical, filmat în 1958, a păstrat câteva din clipurile Mariei Tănase.
În 1955 a fost distinsă cu Premiul de Stat, iar doi ani mai târziu a primit titlul de Artist Emerit. S-a retras din lumea muzicală în primăvara anului 1963.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.