Ascultă Radio România Cluj Live

Efectul investițiilor: În sfârșit, hrană caldă pentru pacienții Spitalului Județean Satu Mare!

Efectul investițiilor: În sfârșit, hrană caldă pentru pacienții Spitalului Județean Satu Mare!

Articol editat de , 27 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 27 septembrie 2019, 8:04

La un an de când hrana pacienților internați în Spitalul Județean Satu Mare este preparată în bucătăria care funcționează în regie proprie, instituția medicală a redus costurile cu aproximativ 25%. Totodată, datorită investițiilor făcute în utilaje, a crescut și calitatea hranei, care nu mai ajunge rece la pacienți.

Prepararea și servirea hranei în regie proprie, a fost decisă după ce timp de 13 ani acest serviciu a funcționat în regim externalizat. La un an de când Spitalul Județean Satu Mare are bucătărie proprie, managerul Adrian Marc afirmă că în sfârșit lucrurile au intrat pe făgașul normal. El spune că pentru modernizarea bucătăriei și achiziționarea de utilaje performante, s-au cheltuit peste 80.000 de lei:

Am modificat semnificativ spațiul de care dispune bucătăria, am achiziționat aparatură și utilaje profesionale de bună calitate și le-am înlocuit pe cele existente, care erau uzate. Toate achizițiile în aparatură au fost alese pentru a scurta timpul de preparare a hranei și pentru a ușura munca personalului.

În 2018, când am început prepararea hranei în bucătăria noastră, am investit aproximativ 39.000 de lei, iar în acest an, investițiile au fost în valoare de aproximativ 55.000 de lei. La un an de când spitalul are bucătăria proprie, costurile s-au redus cu circa 25% față de serviciul anterior. (Adrian Marc)

Această prezentare necesită JavaScript.

Managerul Adrian Marc afirmă că odată cu prepararea în bucătăria proprie, calitatea hranei servită pacienților internați a fost mult îmbunătățită, iar meniurile au fost diversificate. Totodată, în urma investițiilor făcute, s-a reușit în sfârșit ca hrana să nu mai ajungă rece la pacienți:

Îmbunătățirea calității hranei, diversificarea meniurilor și mai ales ca hrana să nu mai ajungă rece șa pacienți, au fost obiectivele pe care ni le-am propus când am renunțat la serviciul externalizat. În acest sens, am scurtat timpul de ambalare și livrare a hranei, am investit în calitatea ambalajelor și a utilajelor de transport, astfel încăt să mențină mâncarea caldă. În felul acesta, mâncarea nu mai ajunge rece la pacienți. (Adrian Marc)

La Spitalul Județean Satu Mare sunt preparate și servite zilnic aproximativ 700 de porții de mâncare. În perspectivă, conducerea spitalului dorește să amenajeze și o cantină unde să poată servi masa cadrele medicale.

 

Stela Tudor

Foto: Spitalul Județean Satu Mare

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?