Ascultă Radio România Cluj Live

Efectul investițiilor: În sfârșit, hrană caldă pentru pacienții Spitalului Județean Satu Mare!

Efectul investițiilor: În sfârșit, hrană caldă pentru pacienții Spitalului Județean Satu Mare!

Articol editat de , 27 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 27 septembrie 2019, 8:04

La un an de când hrana pacienților internați în Spitalul Județean Satu Mare este preparată în bucătăria care funcționează în regie proprie, instituția medicală a redus costurile cu aproximativ 25%. Totodată, datorită investițiilor făcute în utilaje, a crescut și calitatea hranei, care nu mai ajunge rece la pacienți.

Prepararea și servirea hranei în regie proprie, a fost decisă după ce timp de 13 ani acest serviciu a funcționat în regim externalizat. La un an de când Spitalul Județean Satu Mare are bucătărie proprie, managerul Adrian Marc afirmă că în sfârșit lucrurile au intrat pe făgașul normal. El spune că pentru modernizarea bucătăriei și achiziționarea de utilaje performante, s-au cheltuit peste 80.000 de lei:

Am modificat semnificativ spațiul de care dispune bucătăria, am achiziționat aparatură și utilaje profesionale de bună calitate și le-am înlocuit pe cele existente, care erau uzate. Toate achizițiile în aparatură au fost alese pentru a scurta timpul de preparare a hranei și pentru a ușura munca personalului.

În 2018, când am început prepararea hranei în bucătăria noastră, am investit aproximativ 39.000 de lei, iar în acest an, investițiile au fost în valoare de aproximativ 55.000 de lei. La un an de când spitalul are bucătăria proprie, costurile s-au redus cu circa 25% față de serviciul anterior. (Adrian Marc)

Această prezentare necesită JavaScript.

Managerul Adrian Marc afirmă că odată cu prepararea în bucătăria proprie, calitatea hranei servită pacienților internați a fost mult îmbunătățită, iar meniurile au fost diversificate. Totodată, în urma investițiilor făcute, s-a reușit în sfârșit ca hrana să nu mai ajungă rece la pacienți:

Îmbunătățirea calității hranei, diversificarea meniurilor și mai ales ca hrana să nu mai ajungă rece șa pacienți, au fost obiectivele pe care ni le-am propus când am renunțat la serviciul externalizat. În acest sens, am scurtat timpul de ambalare și livrare a hranei, am investit în calitatea ambalajelor și a utilajelor de transport, astfel încăt să mențină mâncarea caldă. În felul acesta, mâncarea nu mai ajunge rece la pacienți. (Adrian Marc)

La Spitalul Județean Satu Mare sunt preparate și servite zilnic aproximativ 700 de porții de mâncare. În perspectivă, conducerea spitalului dorește să amenajeze și o cantină unde să poată servi masa cadrele medicale.

 

Stela Tudor

Foto: Spitalul Județean Satu Mare

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor