Efectul investițiilor: În sfârșit, hrană caldă pentru pacienții Spitalului Județean Satu Mare!
Articol editat de , 27 septembrie 2019, 06:00 / actualizat: 27 septembrie 2019, 8:04
La un an de când hrana pacienților internați în Spitalul Județean Satu Mare este preparată în bucătăria care funcționează în regie proprie, instituția medicală a redus costurile cu aproximativ 25%. Totodată, datorită investițiilor făcute în utilaje, a crescut și calitatea hranei, care nu mai ajunge rece la pacienți.
Prepararea și servirea hranei în regie proprie, a fost decisă după ce timp de 13 ani acest serviciu a funcționat în regim externalizat. La un an de când Spitalul Județean Satu Mare are bucătărie proprie, managerul Adrian Marc afirmă că în sfârșit lucrurile au intrat pe făgașul normal. El spune că pentru modernizarea bucătăriei și achiziționarea de utilaje performante, s-au cheltuit peste 80.000 de lei:
Am modificat semnificativ spațiul de care dispune bucătăria, am achiziționat aparatură și utilaje profesionale de bună calitate și le-am înlocuit pe cele existente, care erau uzate. Toate achizițiile în aparatură au fost alese pentru a scurta timpul de preparare a hranei și pentru a ușura munca personalului.
În 2018, când am început prepararea hranei în bucătăria noastră, am investit aproximativ 39.000 de lei, iar în acest an, investițiile au fost în valoare de aproximativ 55.000 de lei. La un an de când spitalul are bucătăria proprie, costurile s-au redus cu circa 25% față de serviciul anterior. (Adrian Marc)
Managerul Adrian Marc afirmă că odată cu prepararea în bucătăria proprie, calitatea hranei servită pacienților internați a fost mult îmbunătățită, iar meniurile au fost diversificate. Totodată, în urma investițiilor făcute, s-a reușit în sfârșit ca hrana să nu mai ajungă rece la pacienți:
Îmbunătățirea calității hranei, diversificarea meniurilor și mai ales ca hrana să nu mai ajungă rece șa pacienți, au fost obiectivele pe care ni le-am propus când am renunțat la serviciul externalizat. În acest sens, am scurtat timpul de ambalare și livrare a hranei, am investit în calitatea ambalajelor și a utilajelor de transport, astfel încăt să mențină mâncarea caldă. În felul acesta, mâncarea nu mai ajunge rece la pacienți. (Adrian Marc)
La Spitalul Județean Satu Mare sunt preparate și servite zilnic aproximativ 700 de porții de mâncare. În perspectivă, conducerea spitalului dorește să amenajeze și o cantină unde să poată servi masa cadrele medicale.
Stela Tudor
Foto: Spitalul Județean Satu Mare
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.