Finalizarea carosabilului pe strada Regele Ferdinand, la 1 decembrie
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 2 octombrie 2019, 10:19
În această lună vom da în circulație cele două benzi care se află în prezent în lucru, iar până la 1 decembrie am căzut de acord cu constructorul să finalizăm carosabilul pe strada Regele Ferdinand, după această dată urmând să continue lucrările doar la trotuare. (șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean)
Pe bulevardul Ferdinand din centrul municipiului Cluj-Napoca s-a turnat deja primul strat de asfalt și urmează să fie întins și al doilea.
Odată cu finalizarea acestor operațiuni, partea vestică a străzii va fi deschisă circulației, iar șantierul se va muta pe celelalte benzi, din fața Trezoreriei și magazinului Central.
Până la 1 decembrie ar trebui finalizate toate lucrările la carosabil, chiar dacă la trotuare și la străzile Emil Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei șantierul va continua și anul viitor.
Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, precizează că, după modernizarea carosabilului, pe varianta Nord – Sud a bulevardului Ferdinand va rămâne o singură bandă de circulație, pe care vor avea acces doar mijloacele de transport în comun.
Lucrările presupun amenajarea unei benzi dedicate pentru transportul în comun pe sensul de mers dinspre strada Horea spre centru, pe celălalt sens vor fi două benzi de circulație, iar în zona semaforului se va crea și a treia, pentru virajul la dreapta, spre piața Mihai Viteazul.
De asemenea, proiectul presupune amplasarea de aliniamente de arbori, trotuarele vor fi lărgite și vor fi pavate cu piatră naturală, vom avea iluminat cu tehnologie led și telegestiune și un sistem inteligent de management al traficului. În plus, arborii vor fi prevăzuți cu un sistem automat de irigație. (Ovidiu Cîmpean)
Lucrările care se efectuează pe bulevardul Ferdinand au scos la iveală și vechiul turn nordic al orașului, împreună cu Poarta podului. Ridicate în anul 1404, turnul și poarta au fost nivelate în 1873, când conducerea de atunci a orașului a hotărât modernizarea zonei centrale.
Odată cu mutarea lucrărilor de modernizare a străzii Ferdinand pe benzile estice de circulație, va continua și cercetarea arheologică a acestui sit istoric, ridicat peste vechiul zid roman al cetății Napoca.
Coordonatorul șantierului arheologic, Sorin Cociș, spune că cercetările nu vor întârzia finalizarea lucrărilor pe bulevardul Ferdinand, dacă Primăria și executantul vor ajuta cu logistică și pe mai departe, așa cum au făcut-o încă de la descoperirea acestor vestigii:
Am cerut cercetare arheologică preventivă și pe cealaltă parte a străzii Ferdinand. Noi le-am spus Primăriei și firmei care face această lucrare: dacă ne dau muncitori, dacă ne asigură topograf, buldo-escavator, noi nu întârziem finalizarea investiției. Suprafața pe care noi desfășurăm această activitate este de aproximativ 70 de metri. Strada Ferdinand e mult mai lungă și ei au pe alte segmente suficient de lucru, iar noi vom merge în ritm cu ei. (Sorin Cociș)
Fiind vorba de una dintre cele mai circulate străzi ale municipiului, vestigiile arheologice descoperite pe bulevardul Ferdinand nu vor putea fi puse direct în valoare.
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, promite însă că aceste descoperiri vor fi conservate și semnalizate corespunzător:
După finalizarea cercetărilor, aceste vestigii vor fi acoperite cu material care va asigura conservarea lor, vor fi cartografiate, vor fi marcate cu puncte georeferențiale, vor fi semnalizate corespunzător și vom face inclusiv panouri informative în zonă, astfel încât cei care vor trece pe acolo să știe peste ce anume calcă. (viceprimarul Dan Tarcea)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.