Personalitatea zilei: Mahatma Gandhi (AUDIO/VIDEO)
Articol editat de cristina.rusu, 2 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 2 octombrie 2019, 8:39
Articol editat de cristina.rusu, 2 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 2 octombrie 2019, 8:39
Cea mai importantă luptă este cea împotriva propriilor temeri şi demoni, spunea Mahatma Gandhi: om politic, scriitor şi filosof.
De-a lungul istoriei, au existat criminali şi tirani şi, pentru un timp, păreau de neînvins; dar în cele din urmă au căzut, susţinea el, pentru a argumenta în favoarea căii adevărului şi a iubirii.
Cel care va fi cunoscut ca Mahatma Gandhi a purtat numele de Mohandas Karamkhand Gandhi la naşterea sa din 2 octombrie 1869. Familia sa provenea din casta neguţătorilor, iar tatăl său a fost prim ministru în statul Vankaver. A studiat dreptul la Londra şi a practicat pentru foarte scurt timp avocatura în Maharashtra, plecând apoi în Africa de Sud, în rol de consilier juridic al unei firme. Precum Buddha care, ieşind prima oară din palat, s-a confruntat cu realitatea oamenilor săraci, Gandi a observat aici pentru prima oară segregarea şi relele tratamente de care aveau parte indienii nevoiaşi care trăiau în Africa.
Din 1906 a început să popularizeze modul său aparte de opoziţie împotriva forţelor coloniale britanice. Metoda, numită Satyagraha, presupunea rezistenţa pe o cale nonviolentă şi refuzul de a accepta autoritatea engleză. Ca urmare a acţiunilor sale, guvernul sud-african a fost dispus în cele din urmă să ia măsuri împotriva discriminării imigranţilor indieni.
În timp ce alte ţări ale lumii erau angajate în Primul Război Mondial, în India nemulţumirea faţă de britanici creştea mereu. Gandhi s-a alăturat partidului politic care milita pentru independenţa ţării sale şi a devenit în curând liderul de facto, dar şi ideologic al acestuia. Prima campanie majoră împotriva forţelor coloniale a fost declanşată în 1919 şi prevedea boicotarea mărfurilor englezeşti şi refuzul plăţii impozitelor.
A fost arestat în repetate rânduri şi a reacţionat la regimul de detenţie cu lungi greve ale foamei. Cea mai lungă perioadă petrecută în închisoare a fost de 2 ani, după ce i-a îndemnat pe oameni să nu susţină Marea Britanie în al Doilea Război Mondial.
India şi-a obţinut în final independenţa la 15 august 1947, iar Gandhi este venerat chiar şi astăzi pentru că a cristalizat aspiraţiile poporului său.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.