Personalitatea zilei: Francisc de Assisi [AUDIO/VIDEO]
La vârsta de 24 de ani Francisc şi-a abandonat prietenii, a început o viaţă de ascet şi a pornit în pelerinaj la Roma. A fost începutul perioadei în care şi-a formulat principiile referitoare la sărăcia voluntară. Tatăl său nu era încântat de aceste noi alegeri, Francisc aşadar a renunţat la moştenire şi la bunurile pământeşti. Datele exacte privind viaţa sa sunt înceţoşate de negura timpului, dar cert e că prin 1206 Francisc se bucura de ospitalitatea unui oarecare Giacomello Spadalonga şi a început să lucreze cu leproşii dintr-un spital (lazaret cum se numea pe vremea aceea) din Vittorina.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 4 octombrie 2019, 12:49
Ordinul Franciscan s-a format din discipolii săi, oameni care se angajau să se întreţină din munca manuală, iar în situaţii extreme, din pomeni. Pentru că Francisc era laic, nu avea voie să predice, dar după multe ezitări, în 1910, papa Inocenţiu al III-lea i-a acordat totuşi permisiunea.
https://www.youtube.com/watch?v=KfWYT3ewJrI
Francisc de Assisi a lăsat în urmă în jur de 30 de scrieri în dialectul umbrian. Unele argumentau pentru o viaţă atât de austeră încât nu au fost aprobate nici de papă. Viaţa sa a inspirat numeroase opere literare scrise de autori precum Herman Hesse ori Nikos Kazantzakis, dar şi filme în regia lui Franco Zefirelli sau Roberto Rossellini.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.