Ascultă Radio România Cluj Live

Trienala Internaţională de pictură „Pătratul de argint” ajunge din nou la Oradea

Trienala Internaţională de pictură „Pătratul de argint” ajunge din nou la Oradea

Articol editat de cristina.rusu, 4 octombrie 2019, 12:15

Cea mai importantă expoziţie de artă contemporană din această parte a Europei va fi vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor. Trienala internaţională de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint” a ajuns la a zecea ediţie şi este organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl (Polonia) începând cu anul 1993. Deschiderea oficială a expoziţiei de la Oradea va avea loc vineri, 11 octombrie, la ora 12, la Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).

Expoziţia va prezenta, dintre cele 99 de lucrări realizate de 70 de artişti plastici din Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, un număr de 83 de creaţii. Trienala este un eveniment la care România participă începând din anul 2003, prin Muzeul Ţării Crişurilor, curator al expoziţiilor fiind criticul de artă Aurel Chiriac, directorul instituţiei muzeale.

Trienala internaţională de pictură „Pătratul de argint” este o întâlnire a pictorilor din aceeași regiune carpatică, respectiv din cinci țări diferite – Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. După cum spune prof. Janusz J. Cywicki, directorul Galeriei de Artă Modernă din Przemyśl şi coordonator al manifestării, dar şi cel care a pus bazele acestui proiect artistic, Trienala are ca scop construirea unui sentiment de comunitate între națiuni.

Trienala a fost prima inițiativă culturală internaţională de amploare gândită cu scopul de a promova şi a documenta tendinţele actuale ale artei din regiunile de frontieră ale celor cinci ţări participante. Până în anul 2003, manifestarea a fost bienală, după care s-a decis ca evenimentul să fie organizat o dată la trei ani. Scopul principal al proiectului este să învăţăm despre munca artiştilor care trăiesc dincolo de granițe. Trienala Internaţională de Pictură a Regiunii Carpatice «Pătratul de Argint» este acum cea mai mare manifestare artistică contemporană din Europa, precizează Janusz J. Cywicki.

Trienala beneficiază de patronajul Preşedintelui Republicii Polone, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Conducătorului Provinciei Podkarpackie, al primarului oraşului Przemyśl, dar şi al celor mai importante galerii de artă poloneze din regiunile Rzeszów şi Krosno şi, din 2012, al celei din Kielce.

Parteneri sunt, şi la această ediţie, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Galeria „Vychodoslovenska” din Košice şi Galeria „Sariśska” din Prešov (Slovacia), Academia de Arte Plastice din Liov (Ucraina), Muzeul „Modem” din Debrecen, Muzeul „Herman Ottó” şi Galeria de artă din Miskolc (Ungaria).

Vernisajul Trienalelor are loc în mai multe oraşe, cum sunt Przemyśl, Krosno şi Rzeszów (Polonia), Oradea, Košice sau Prešov (Slovacia), Liov (Ucraina), Debrecen şi Miskolc (Ungaria), care de altfel sunt implicate şi în curatoriatul expoziţiei.

Această a zecea ediţie a Trienalei a fost vernisată în 11 mai 2018, la Przemyśl (Polonia), după care a fost itinerată, conform tradiţiei, în oraşele poloneze Krasiczyn, Krosno şi Rzeszów şi apoi la Miskolc (Ungaria). Acum poposeşte la Oradea, la Muzeul Ţării Crişurilor, în respectul traseului stabilit de organizatori, pentru a oferi publicului de aici ocazia unei întâlniri speciale cu pictura contemporană a regiunii carpatice, care se poate dovedi o aventură fascinantă.

Din 2003, din juriul internaţional a făcut parte şi criticul de artă orădean Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, care a fost şi curator pentru România al Trienalei. La această ediţie, a fost lansat Premiul Special pentru personalitate artistică remarcabilă, unde au fost selecţionaţi, la propunerea curatorilor din fiecare ţară participantă, în total cinci personalităţi, iar câştigător a fost declarat pictorul orădean Teofil Ştiop, a cărui lucrare este deja în patrimoniul statului polonez, în colecţia Muzeului de Artă Contemporană al Parlamentului Poloniei.

Printre premianţii Trienalei din 2018 s-a mai numărat şi artistul român Nicolae Suciu, căruia i-a fost decernată o menţiune de onoare.
Pe simezele galeriei Secţiei de Artă a Muzeului Ţării Crişurilor vor fi expuse tablouri ale pictorilor polonezi Kamila Bednarska, Daniel Białowąs, Barbara Bokota-Tomala, Kinga Cichowska-Szmulkiewicz, Elżbieta Cieszyńska, Magdalena Cywicka, Łukasz Cywicki, Marcin Czarnopyś, Małgorzata Drozd-Witek, Ryszard Dudek, Marek Haba, Barbara Hubert, Iwona Lenik, Kazimiera Myk-Magdziak, Bartosz Nalepa, Marcin Oczkowski, Barbara Porczyńska, Piotr Rędziniak, Andrzej Rułka, Sylwester Stabryła, Magdalena Suszek-Bąk, Renata Szyszlak, Jerzy Tomala, Piotr Woroniec, Renata Wota şi Aleksandra Zuba-Benn.

România este reprezentată prin cinci artişti plastici, admişi de un juriu polonez: Gabriela Bohnstedt Gavrilaş, Teodora Laura Ghinea, Gabriela Luciana Kiraly, Adriene Greti Papiu şi Nicolae Suciu.
Slovacia vine cu creaţii ale pictorilor Henrich Broniszewski, Eva Moflárová, Stanislav Šalko, František Turcsányi, Vajs Vladimír, Vladimíra Vajsová şi Emilia Zavacka.

Din Ucraina vor fi expuse lucrări semnate de Ivonne Hoch, Ihor Badyak, Yuriy Bodnar, Liudmyla Davydenko, Halyna Dudar, Mariya Klymenko, Walentyna Koziar, Volodymir Lutsyk, Nazariy Mikhnovsky, Roman Opaliński, Ievgeniia Petrenko, Oksana Reznik, Daryna Skrynnyk-Myska, Liliya Studnytska, Yaryna Shumska, Ołeksandr Yanovych, Ihor Yanovych şi Hanna Zaporozhets.

Nu în ultimul rând, Ungaria propune creaţii ale artiştilor Teodora Both, István Drozsnyik, Fatime Fabók-Dobribán, Zoltan Gonda, Szabina Góré, Alexandra Grela, Eszter Láng, Peter Lenkey-Toth, Gabor Lukács, Erzsebet Palotai, Janos Pataki, László Seres, Zsuzsa Szász şi Tibor Urban.

Expoziţia va fi prezentată de Aurel Chiriac şi Janusz Cywicki, directorul Galeriei din Przemyśl, cel care a pus bazele Trienalei.
Expoziţia va fi deschisă până în data de 10 noiembrie 2019.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”
Cultural miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:28

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”

Există o legătură simbolică între interpretările poetice ale lui Mihai Eminescu şi conceptul bosonului Higgs, o particulă fundamentală,...

Eminescu și „particula lui Dumnezeu”
La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii
Cultural marți, 14 ianuarie 2025, 16:04

La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii

Din 15 ianuarie, serile de teatru continuă la teatrul turdean, iar primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii programat în 15...

La Teatrul din Turda, primul spectacol din an este dedicat Zilei Naționale a Culturii
Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale
Cultural marți, 14 ianuarie 2025, 13:42

Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale

Consiliul Judeţean Alba va găzdui miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, un eveniment organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură...

Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos
Cultural duminică, 12 ianuarie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos

Duminică, 12 ianuarie, de la ora 20.03, Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic prezintă piesa Don Carlos de Friedrich von Schiller.  ...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Don Carlos
Cultural vineri, 10 ianuarie 2025, 13:02

Ziua Culturii Naționale Române la Teatrul de Nord

Teatrul de Nord din Satu Mare marchează Ziua Culturii Naționale printr-o săptămână de evenimente teatrale ce vor demara duminică, 12 ianuarie,...

Ziua Culturii Naționale Române la Teatrul de Nord
Cultural vineri, 10 ianuarie 2025, 12:32

TEZAURE UMANE VII, pe scena Radio Cluj

Din anul 2010 până în prezent, peste 100 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur...

TEZAURE UMANE VII, pe scena Radio Cluj
Cultural joi, 9 ianuarie 2025, 15:56

Pace și iubire la început de 2025

Teatrul Național Aureliu Manea pregătește în această perioadă la Fabrica de Teatru, premiera unui nou spectacol, Filtre de dragoste după...

Pace și iubire la început de 2025
Cultural miercuri, 8 ianuarie 2025, 15:08

Eveniment special la Radio Cluj, de Ziua Culturii Naționale

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj va organiza miercuri, 15 ianuarie, un eveniment special, dedicat...

Eveniment special la Radio Cluj, de Ziua Culturii Naționale