Atât de apetisante! Dar nu încerca să le consumi!
Articol editat de , 5 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 5 octombrie 2019, 8:34
Imaginați-vă cum e să te trezești în fața unor delicatese și să nu ai cum să le testezi gustul! Și asta nu pentru că sunt incluse în categoria plăcerilor vinovate, ci pentru că, deși sunt atât de apetisante că le mânânci cu ochii, nu sunt comestibile!
Toate sunt realizate din ceară și sunt lumânări! Nicoleta Bercea din Câmpia Turzii este cea care, împreună cu soțul ei, și-au transformat hobby-ul în afacere, iar în prezent le merge atât de bine încât au ajuns să trăiască din asta.
Brioșe, ciocolată și cafea cu multă frișcă, înghețată din fructe, coctailuri în culori apetisante, biscuiți cu cremă, bere cu guler generos de spumă, și multe altele – realizate din ceară la dimensiunile și cu aspectul fidel al produselor comestibile.
Așa arată lumânările cu care se prezintă soții Bercea la târgurile meșteșugarilor organizate în țară. Afacerea a pornit în anul 2013, mai mult din glumă, spune Nicoleta:
Am început în glumă cu lumânărele parfumate, bijuterii și tablouri de quilling, dar în scurt timp ne-am axat doar pe lumânări și a devenit o adevărată afacere! În fiecare an avem grijă să realizăm modele noi, diferite de ceea ce se găsește în magazine. (Nicoleta Bercea)
Mereu ancorați în realitate, soții Bercea s-au adaptat tendințelor și cerințelor de pe piață, astfel că gama de lumânări inspirate de produsele de cofetărie s-a extins:
Primele au fost brioșele, apoi ne-am gândit să facem și cafeluță cu frișcă, bere cu spumă multă, coktailuri, cam tot ce e comestibil, delicios și îți face poftă. În general, tinerii sunt cei foarte atrași de aceste lumânări, pentru că, fiind deosebite și diferite de alte cadouri, le pot oferi în dar. (Nicoleta Bercea)
Realizarea lumânărilor depinde de mărimea și forma acestora. Dar întotdeauna rezultatul este cel așteptat:
Dimensiunile sunt cele de care depinde durata de execuție a unei lumânări. Alegem modelul, turnăm în matrițe, iar apoi totul depinde de dimensiune, greutate și temperatura din cameră, pentru a se întâri. Astfel, confecționarea unei lumânări poate dura de la două-trei ore până la 12 ore. (Nicoleta Bercea)
De la delicatese și bunătăți din ceară pe care le poți doar admira înghițind cu ciudă în sec la gândul că tentația pentru cele reale îți dă târcoale cu insistență, familia din Câmpia Turzii a trecut și la alte feluri de lumânări – începând cu acelea personalizate pentru nunți, botezuri și alte evenimente – și până la acelea în formă de animale și păsări.
Și pentru că numărul amatorilor de lavandă este tot mai mare în ultimii ani, cei doi soți nu au ratat astfel de lumânări:
Avem pisicuțe, cățeluși, bufnițe, cam tot ce constatăm că e în trend și ar avea trecere. În ultima perioadă, la mare căutare sunt lumânările în formă de buchețele de lavandă. De fapt, am observat că lavanda este atât de la modă, încât tot ce are culoarea mov este preferat înaintea altor culori. (Nicoleta Bercea)
Pentru soții Bercea din Câmpia Turzii afacerea cu lumânări este singura modalitate de a-și asigura traiul zilnic. Nicoleta spune că afacerea merge strună, și că nu regretă defel că după absolvirea facultății a ales să nu activeze în domeniul finanțe-bănci.
Stela Tudor
Foto: Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.