Rucola, un deliciu mediteranean
Articol editat de cristina.rusu, 5 octombrie 2019, 12:00 / actualizat: 5 octombrie 2019, 14:58
Rucola (sau voinicica) este o plantă ierboasă care face parte din familia Cruciferelor (împreună cu varza, ridichea, broccoli) şi creşte în bazinul mediteranean.
Planta se cultivă în special pentru frunze, acestea având un gust uşor iute, dar în acelaşi timp dulce-amărui.
Rucola este o plantă perenă, aşa că nu necesită plantarea seminţelor an de an. Este o plantă săracă în calorii (jumătate de cană conţine doar 2 calorii), dar este bogată în fibre, fiind hrănitoare. Aceasta conţine: proteine, fibre, vitamina C, potasiu, fier, magneziu, vitamina A, acid folic, calciu, zinc, sodiu, vitamina B, vitamina K.
Datorită vitaminelor pe care le conţine, rucola este benefică pentru organism deoarece ajută sistemul osos, sistemul cardiovascular, întăreşte sistemul imunitar, eficientizează producerea de colagen (bun pentru piele şi oase), previne cancerul, previne osteoporoza, ajută la eliminarea toxinelor din corp, previne formarea cheagurilor de sânge, protejează ficatul, reduce aciditatea din stomac.
Rucola proaspătă trebuie să aibă culoarea verde închis, fără porţiuni uscate sau galbene, iar frunzele să nu fie foarte umede. Se păstrează în frigider, într-o pungă din plastic, după ce frunzele au fost spălate şi uscate, dar nu mai mult de două zile.
Este consumată cel mai des în salate, în diverse combinaţii: cu roşii, cu morcovi, cu puţină zeamă de lămâie, cu brânză, cu nuci. De asemenea, rucola poate fi folosită în supe, smoothie, pizza sau gătită precum spanacul.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.