Personalitatea zilei: Edgar Allan Poe [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 7 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 10 octombrie 2019, 12:05
Articol editat de cristina.rusu, 7 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 10 octombrie 2019, 12:05
Viaţa lui Edgar Allan Poe a incitat mereu imaginaţia publicului, deopotrivă cu personajele sale. El este perceput adesea ca un individ morbid şi misterios, o figură în umbra cimitirelor ori a castelelor în ruine. Ceea ce se ştie însă despre el provine de la unul din adversarii săi literari, nu corespunde aşadar pe deplin realităţii.
Adevăratul Poe s-a născut în 1809, într-o familie de negustori ambulanţi din Virginia. Părinţii săi au murit de timpuriu, el fiind despărţit de fraţii săi şi adoptat de rude îndepărtate. Tatăl său adoptiv i-a oferit o educaţie de comerciant, dar copilul îşi dorea mai degrabă să fie precum eroul său, poetul englez Lord Byron.
În 1826, Poe a fost trimis la universitate, dar cu fonduri atât de scăzute că, în prima iarnă, a trebuit să dea foc mobilierului din camera în care locuia pentru a nu degera. A fost o perioadă foarte grea pentru Poe: după ce nu a putut să obţină fonduri suplimentare prin jocuri de noroc, a renunţat la studii şi a revenit în casa părinţilor săi adoptivi, ca să afle că logodnica îl părăsise. Primit cu ostilitate, şi-a părăsit casa într-un stil demn de don Quijote, jurând că va pleca într-o aventură şi va deveni cel puţin un mare poet.
S-a înscris la academia militară West Point, începând în paralel să-şi publice nuvelele. După ce unul din textele sale a câştigat un concurs literar, a reuşit să se plaseze ca jurnalist la Souther Literary Messenger. Într-un an, cu ajutorul povestirilor lui Poe şi a recenziilor sale strălucite, revista a devenit foarte populară în sudul Statelor Unite. În scurt timp tânărul şi-a făcut un nume şi în rol de critic literar: avea reputaţia că, atunci când ceva nu-i plăcea, ataca nu doar cartea, ci îl insulta şi pe autor, laolaltă cu toată mentalitatea specifică yankeilor.
Textele lui Poe ajungeau la un public larg, dar acesta abia se putea întreţine din scris. După ce pentru publicarea unui volum de nuvele a fost recompensat cu 25 de exemplare ale cărţii, a început să militeze pentru schimbarea legii privind remuneraţia scriitorilor. Şi-a înscris numele printre clasici odată cu publicarea naraţiunii în versuri Corbul.
„În fața unui oaspe cu mutră de cucernic,
Și negru ca ebenul, cercasem în zadar
Să stăpânesc un zâmbet, apoi, cu glas puternic,
Strigai: “Pe țărmii nopții ce nume prințiar
Ai tu?” El, la-ntrebare, răspunse: “Niciodată!”
Edgar Allan Poe a încetat din viaţă pe 7 octombrie 1849, la vârsta de 40 de ani.
Unul dintre cei pe care i-a criticat fără milă a publicat o biografie virulentă, cu scopul de a-i demola opera. Efectul asupra vânzărilor a fost însă opus: aflând de viaţa presupus scandaloasă a scriitorului, cărţile au început să fie mai căutate decât oricând de-a lungul vieţii sale, iar biografia a contribuit la legenda lui Poe, care circulă chiar şi astăzi.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.