7 femei în industria alcoolului
1. Marie Brizard
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 octombrie 2019, 17:50
Marie Brizard a trăit în Franţa, în secolul al XVIII-lea. Se spune că prepara un lichior căruia nu-i putea rezista nici Ludovic al XV-lea. Avea propria ei afacere într-o perioadă în care femeile nu puteau să desfăşoare o astfel de activitate. În acest sens, a fost nevoită să se mărite cu un prieten al familiei care putea semna actele în locul ei, dar afacerea era ţinută pe picioare exclusiv de Marie Brizard.
2. Helen Cumming
Helen Cumming era o doamnă din Scoţia care, împreună cu soţul ei, a deschis o importantă afacere cu whisky în 1820. Helen era responsabilă nu doar pentru producţie, ci le şi vindea produsul finit trecătorilor din fereastra casei sale. Când era semnalată apropierea unui poliţist, Helen se acoperea cu făină şi pretindea că tocmai coace pâinea, pentru a justifica mirosul de drojdie din împrejurimi. Când controlul era încheiat, le semnala cu un steag producătorilor de băutură din zonă că-şi pot continua nestingheriţi activitatea. Este considerată una dintre fondatoarele producţiei de whisky din Scoţia.
3. Ada Coleman
A condus localul Savoy London American Bar în perioada 1903-1910, într-o perioadă în care se considera că nicio femeie respectabilă nu poate să desfăşoare o astfel de activitate. Angajaţii ei erau exclusiv bărbaţi, dar a reuşit să se impună fără probleme în acest climat mai degrabă masculin. Cea mai cunoscută băutură a ei se numea Hanky Panky, căutată şi gustată de toate celebrităţile ce poposeau la Londra.
4. Rita Taketsuru
S-a născut în Scoţia, căsătorindu-se apoi cu un japonez venit în Europa să înveţe despre chimie şi despre whisky. Este cunoscută ca mama whisky-ului japonez, care şi-a sprijinit cu energie soţul în dezvoltarea acestei industrii.
5. Lorena Vasquez
Provine dintr-o familie de cultivatori de lămâi, remarcându-se încă din copilărie printr-un simţ al mirosului extrem de dezvoltat. A studiat chimia, dar a început să lucreze într-o distilerie la vârsta de 28 de ani. Este prima femeie din lume care a primit titlul de master blender al romului.
6. Jassil Villaneuve Quintana
Familia ei este proprietara de 4 generaţii a unei distilerii de rom. A fost cea mai tânără persoană care a primit titlul de master blender, fiind un model pentru tânăra generaţie de creatori de băuturi rafinate.
7. Audrey Sanders
Este principala responsabilă pentru revoluţia coctailurilor de la începutul anilor 2000. Nu doar că gestionează un club exclusivist, dar a introdus câteva metode noi în această industrie, cum ar fi călirea roşiilor pentru Bloody Mary. Adesea este invitată să ţină cursuri tinerilor bartenderi şi proprietarilor de cluburi.
Sursă: NLC.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.