Gravură reprezentând Tratatul de la Blaj din 1687 și cetatea Alba Iulia
Colecțiile Muzeului Național al Unirii se află într-o continuă dezvoltare, recent a fiind achiziționată o gravură în care apare reprezentată scena predării cheilor cetăților Transilvaniei în care urmau să fie încartiruite trupele imperiale, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Blaj semnat la 27 octombrie 1687.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 octombrie 2019, 13:07
Gravura a fost realizată la sfârșitul secolului al XVII-lea, având la bază un desen de Sebastian le Clerc, gravat de Johanna Sibilla Kräusin și tipărit de Jeremias Wolff la Augsburg. Gravura face parte dintr-o mapă intitulată Les Actions Glorieuses de S.A.S. Charles Duc de Lorraine &c. en Hongrie, Transylvanie, &c.
Imaginea centrală cu titlul Les transilvains soumis prezintă în partea stângă un cort decorat cu Crucea de Lorena, sub care ducele Carol primește de la nobilii ardeleni cheile cetăților Transilvaniei. În partea superioară, flancată de trofee de război și steaguri, este imaginea cetății Alba Iulia, denumită în gravură Weissemburg. Este vorba despre a doua cea mai veche imagine a cetății transilvănene, a spus, Florin Bogdan de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.