Mașini înmatriculate, fără plata taxei de mediu, cu ajutorul unei grefiere
Articol editat de cristina.rusu, 9 octombrie 2019, 19:16
O grefieră de la Tribunalul Bihor a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, fals în înscrisuri şi distrugere înscrisuri.
Femeia este acuzată că ar fi luat aproape 9.000 de euro pentru a ajuta la înmatricularea a 64 de autoturisme, în timp record şi fără plata taxei de mediu.
Procurorii o acuză că ar fi încercat să obţină termene mai scurte în diferite astfel de dosare, iar când acest lucru nu s-a mai putut realiza datorită numărului mare de cereri, ar fi încercat să falsifice termene şi documente din dosarele de pe rolul instanţei la care era angajată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a grefierei Doina Cotor de la Tribunalul Bihor. Femeia este acuzată de luare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată.
Concret, procurorii anticorupţie o acuză pe grefieră că, între anii 2012-2013, ar fi pretins și primit prin intermediul unei persoane (martor în acest dosar) suma totală de 8.350 euro pentru a facilita înmatricularea a 64 de autoturisme fără plata taxei de mediu și într-un timp cât mai scurt.
În contextul în care pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată, în contradictoriu cu Instituția Prefectului Județului Bihor – Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, instituită de O.U.G. nr.50/2008, inculpata ar fi identificat oportunitatea de a obține foarte ușor mai multe foloase necuvenite.
Mai precis, inculpata Cotor Doina ar fi intenționat mai întâi să obțină înmatricularea autoturismelor în cadrul unor dosare distincte și, în fiecare dintre acestea, să obțină termene mai scurte, aspect care nu a mai fost viabil deoarece, din cauza numărului mare de cereri, primul termen de judecată ajunsese să fie, în majoritatea cazurilor, stabilit la aproximativ un an de la înregistrarea cererii inițiale, se arată în rechizitoriul procurorilor anticorupţie orădeni.
Pe de altă parte, anchetatorii o mai acuză şi că ar fi încercat să introducă, în mod fraudulos și contrar atribuțiunilor sale de serviciu, actele autoturismelor care se doreau a fi înmatriculate, în dosare deja formate și în care termenul de finalizare a procesului era unul apropiat.
În același context, inculpata Cotor Doina ar fi falsificat mai multe documente din conținutul dosarelor: cererea de chemare în judecată, cerere de preschimbare a termenului aparent formulată și semnată de un reclamant, cerere de completare a cererii de chemare în judecată și, de asemenea, ar fi sustras mai multe file din cuprinsul cauzelor aflate pe rolul instanței respective.
După intrarea în posesia proprietarilor, hotărârile judecătorești devin obligatorii pentru Instituția Prefectului Județului Bihor – Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor care trebuie să înmatriculeze autovehiculele respective fără plata taxei de mediu, mai arată procurorii DNA Oradea.
Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unei părţi dintr-o locuinţă care aparţine grefierei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
Crina Dobocan
Foto: Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.