Personalitatea zilei: Vergiliu
Articol editat de cristina.rusu, 15 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 15 octombrie 2019, 9:12
Articol editat de cristina.rusu, 15 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 15 octombrie 2019, 9:12
În anul 70 î.Hr, în provincia cunoscută ca Gallia Cisalpină, s-a născut poetul Publius Vergilius Maro. Tatăl lui era proprietar de pământ, suficient de înstărit încât să-i poată oferi lui Vergiliu o educaţie la Roma, unde tânărul a sosit la vârsta de 17 ani pentru a urma o carieră juridică. A renunţat însă repede la aceste aspiraţii pentru a deveni poet.
La fel ca şi acum, în Antichitate a fi cărturar nu implica doar studiul în biblioteci şi viaţa retrasă în propria cameră. Un cărturar trebuia să fie showman, să întreţină legături cu cercurile înalte ale societăţii, care să-i ofere susţinere politică şi financiară. Lui Vergiliu nu i-a fost uşor să se încadreze în acest tipar, fiind mai degrabă timid, deşi dintre cunoştinţele sale făcea parte şi Octavian Augustus, fiul adoptiv al lui Iuliu Cezar.
A studiat la Neapole greaca şi filosofia epicureană. Manifestă o apreciere ferventă faţă de amplul poem De rerum natura al lui Lucreţiu, fără să-i accepte însă ideile privind caracterul efemer al sufletului. Între anii 42 şi 37 a scris prima sa operă monumentală, Eclogele, în care a slăvit viaţa pastorală şi apropierea de natură, dar într-o manieră ceva mai realistă, implicând referiri la personaje şi la evenimente curente. În Georgicele, considerate poate cea mai bună operă a sa, a continuat pe acelaşi ton, creând un imn de slavă închinat ţăranului şi în acelaşi timp un îndreptar practic pentru gospodărie.
Ultimii 10 ani de viaţă i-a dedicat perfecţionării poemului epic Eneida, o apreciată operă a culturii occidentale, care continuă povestea personajelor din războiul troian istorisit de Homer şi generează un mit întemeietor al culturii latine. A murit fără să-şi încheie opera şi a lăsat prin testament ca aceasta să fie distrusă, dar instrucţiunile i-au fost nesocotite, se spune, de însuşi Octavian Augustus, care a salvat Eneida şi a păstrat-o pentru generaţiile viitoare.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.