UNICEF: Alimentația deficitară afectează sănătatea copiilor în întreaga lume
Articol editat de Andrei Cretoiu, 16 octombrie 2019, 10:50
Articol editat de Andrei Cretoiu, 16 octombrie 2019, 10:50
Un număr alarmant de mare de copii suferă consecinţele alimentaţiei deficitare şi ale unui sistem alimentar care nu răspunde necesităților lor, avertizează UNICEF, într-un nou raport cu privire la copii, alimentaţie si nutriţie, dat publicităţii de Ziua Mondială a Alimentaţiei- 16 octombrie.
Raportul constată că cel puțin 1 din 3 copii cu vârsta mai mică de cinci ani este fie subnutrit, fie supraponderal.
Alimentația deficitară începe din primele zile ale vieții. Deși alăptarea poate salva vieți, doar 42% dintre copiii cu vârsta de sub șase luni sunt hrăniți doar cu lapte matern și din ce în ce mai mulți copii primesc lapte praf.
Pe măsură ce copiii cresc, expunerea lor la alimente nesănătoase ia proporții alarmante, în mare parte din cauza marketingului și reclamei incorecte, abundenței de alimente ultra-procesate și accesului sporit la fast food și băuturi cu conținut mare de zahăr.
În țările cu venituri scăzute și medii, 42% dintre adolescenții care frecventează școala consumă băuturi carbogazoase îndulcite cel puțin o dată pe zi și 46% mănâncă fast food cel puțin o dată pe săptămână.
În cazul adolescenților din țările cu venituri mari, aceste ponderi ajung la 62% și, respectiv, 49%.
Foto: akshayapatra/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.