Radio Cluj…la modă: Pasiune și profesie (II)
Există colecționare pasionate care își cedează piesele în acest sens al expunerii lor către public și este de dorit ca un muzeu al modei și al costumului să fie înființat și pe plaiurile noastre. O astfel de colecționară, este, după cum deja, știți și Raluca. Dacă aveți curiozitatea să cercetați site-ul Radio Cluj veți putea vedea la rubrica noastră ilustrate minunat spusele mele cu fotografiile Ralucăi ce posedă o siluetă fragilă pe care veșmintele de epocă o pun în valoare într-un mod aparte. Dincolo de asta, așa cum îmi mărturisea ea, deține acel cap pentru pălărie, un atu deloc de neglijat cu care nu toate femeile se pot lăuda.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 17 octombrie 2019, 8:45
Pomenind manifestările ce au ca scop valorificarea costumelor de epocă în ochii publicului trebuie să menționez expoziția de la începutul lunii septembrie de anul trecut din București- Un veac de feminitate care a fost găzduită de Casa Filipescu Cesianu, ce a numărat în cele două zile, în jur de 3500 de vizitatori. Printre alte colecționare, Raluca și-a adus din nou aportul prin exponate și prin ghidaj avizat.
În luna noiembrie 2018 expoziția Moda românească în primul război mondial ne-o aduce din nou în prim plan pe pasionata colecționară și doctorandă, împreună cu soțul său, într-o încercare reușită de a ilustra acea epocă la muzeul Micul Paris, cel de care vă pomeneam data trecută. Alături de ei, Iulia Gorneanu, curatorul expoziției Un veac de feminitate, la fel de dedicată acestui domeniu. Cu această ocazie Raluca publică o broșură pe această temă care s-a distribuit gratuit doritorilor.
Cursurile sale de istoria modei și a costumului adunate sub titulatura de Prestigiu și capriciu, ținute regulat tot în cadrul muzeului Micul Paris, sînt urmarea firească a acestei pasiuni devenită profesiune de credință.
Raluca îmi mărturisește la telefon că din cauză că foarte mulți oameni nu-și dau seama de valoarea inestimabilă a unor astfel de lucruri vechi, multe dintre ele sînt aruncate la propriu la gunoi și cumva acesta este semnalul de alarmă pe care ar vrea să-l tragă. Apoi ar fi interesant îmi declară ea dacă s-ar putea trasa povestea obiectului respectiv. De pildă o pălărie care există și în fapt real și într-o poză spune o poveste aparte a unor vremuri, căci da obiectele tăcute au un fel tainic de a ne vorbi.
Cred că da, încet, încet, o masă critică se va forma și vom ajunge și noi să avem un Muzeu al Modei și Costumului, așa cum ni s-ar cuveni ca popor civilizat. Pînă cînd acest lucru se va petrece cu adevărat, eu voi încerca să vă țin informați pe cît îmi stă în putință, înțelegînd la rîndul meu să popularizez orice eveniment sau persoană care își face un scop din istoria veșmîntului în România.
Să ne revedem cu bine!
Călina Langa, fashion designer
Credit foto Valentin Partenie/poze din arhiva personală Raluca Alexandru Partenie
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.