Centrul Integrat de Management al Deșeurilor, deschis până la sfârșitul anului
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 octombrie 2019, 11:36
Noul Centru de depozitare a deșeurilor din județul Cluj va fi deschis până la sfârșitul acestui an, ocazie cu care autoritățile locale promit prețuri mai mici pentru cei care colectează selectiv gunoiul.
De asemenea, actualele firme de salubritate, care au stârnit atâtea nemulțumiri atât în rândul populației, cât și al reprezentanților administrației, își vor pierde dreptul de operare, serviciul urmând să fie preluat de operatori noi.
Lucrările la Centrul Integrat de Management al Deșeurilor se apropie de final. Am terminat cele patru stații de transfer din județ, respectiv Gherla, pentru zona Gherla – Dej, Mihai Viteazu, pentru Turda, Câmpia Turzii și comunele limitrofe, Huedin, pentru Huedin și localitățile învecinate și Cluj-Napoca, unde va și funcționa Centrul. Estimăm că la finele acestui an va fi dată în funcțiune prima celulă a Centrului de Management Integrat a Deșeurilor. (președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe)
Odată cu deschiderea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor din comuna Feleacu, județul Cluj își va rezolva pentru următorii zece ani, cel puțin, problema colectării și selectării gunoaielor.
Din cauza întârzierii cu care a fost construit Centrul, Clujul se află printre ultimele zone din țară în care problema deșeurilor nu a fost rezolvată, motiv pentru care România se află în procedură de supraveghere specială din partea Uniunii Europene.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, promite că, odată cu deschiderea Centrului de Deșeuri, persoanele care colectează selectiv vor plăti mai puțin pentru ridicarea gunoiului:
Noi putem prelua gunoaiele de la populație, așa cum sunt ele, și le vom preselecta în stațiile de transfer, evident cu un tarif mai mare. Toate persoanele care vor dori să plătească un tarif mai mic, vor fi interesate să selecteze. Dacă nu, vor plăti un tarif mai mare și, practic, deșeurile vor fi preselectate în stațiile de transfer.
În prezent, firmele de salubritate care prestează în Cluj-Napoca au dificultăți în respectarea directivelor europene în privința colectării selective a gunoiului. Deși mulți clujeni adună separat resturile menajere, de multe ori aceste firme preiau gunoiul la grămadă. În plus, există zone ale orașului unde nici măcar nu au fost asigurate pubele separate, pentru ca oamenii să poată colecta selectiv.
Aceste neajunsuri au nemulțumit atât populația, cât și pe primarul Emil Boc, firmele fiind dealtfel amendate de administrația locală:
Sunt extrem de nemulțumit de prestația firmelor de salubritate, nu am fost mulțumit de modul în care i-au informat pe cei de la case cu privire la ridicarea gunoaielor, cu nerespectarea programului afișat pe site, cu incapacitatea de a aduna toate deșeurile de la punctele gospodărești. Mai multe probleme am avut cu Rosalul până în acest moment, dar la pachet tratăm nerealizarea obligațiilor contractuale și legale. (Emil Boc)
Problema colectării selective a deșeurilor ar trebui rezolvată odată cu deschiderea centrului de depozitare a gunoaielor, când contractele de salubritate vor fi preluate de noi operatori, iar actualele firme vor fi scoase de pe piață.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a precizat că județul a fost împărțit în patru arii de colectare și au fost lansate deja licitațiile pentru stabilirea câte unui operator de salubritate pentru fiecare dintre aceste zone:
Am demarat licitația pentru operatorii care vor colecta deșeurile. Am împărțit județul în patru sectoare, vom avea patru firme câștigătoare care vor încheia contracte direct cu persoanele fizice sau juridice din întreg județul. Prin proiectul european sunt prevăzute aceste condiții, ca în momentul în care vom licita și vom stabili câștigătorii, din acel moment operatorii vor opera, fiecare, pe sectorul pe care câștigă. Iar firmele care au astăzi contracte vor renunța la ele, pentru că nu au ce face, contractul se va rezilia.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.