Cristina Bălan – „Depresia m-a dus până aproape de capătul de linie, dar am învins-o”
Articol editat de cristina.rusu, 19 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 19 octombrie 2019, 8:38
Articol editat de cristina.rusu, 19 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 19 octombrie 2019, 8:38
Depresia postnatală afectează una din cinci mame, spun experţii. Însă România nu face nici screening, nici prevenţie.
Cristina Bălan, câștigătoarea de la „Vocea României”, din 2015, este una dintre miile de persoane care se luptă de ani de zile cu depresia și recunoaște că boala a dus-o aproape de „capătul de linie”.
Totul a pornit după nașterea prematură a gemenilor săi, iar artista a recunoscut că a avut și gânduri „negre”. Cântăreața are doi copii care suferă de sindromul Down.
Un interviu realizat de Dan Izvoreanu cu Cristina Bălan:
Dan Izvoreanu: Eşti soţie, eşti mamă, eşti o femeie care compune, care cântă. Ai foarte multe activităţi, mă gândesc că-ţi rămâne puţin timp şi pentru tine. Din câte-am văzut, în ultima vreme nu ai fost ocolită de probleme şi de stări mai puţin plăcute, ai spus că te-ai confruntat foarte mulţi ani cu depresia. Ne poţi spune mai multe despre asta?
Cristina Bălan: În primul rând, se întâmplă foarte des ca persoana afectată de depresie să nu-şi dea seama. Aşa mi s-a întâmplat şi mie, am intrat în depresie fără să realizez acest lucru, pentru că eram puţin preocupată de altele. Femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie, mai ales după naştere. Sincer îţi spun, credeam că depresia postnatală pe mine nu mă va atinge, dar am impresia că şi asta şi-a pus amprenta, pe lângă alţi factori.
A trecut o perioadă destul de lungă înainte să-mi dau seama că de fapt ceea ce îmi tăia cheful de viaţă era asta. Eu obişnuiam să fiu o persoană care dansa inclusiv pe stradă, dacă auzea muzică. Dar am şi râs în depresia asta, am avut foarte multe momente vesele, de fericire, deci cumva nu am putut să fiu depresivă total, având în vedere că pentru cei doi copii mă străduiam foarte mult să am chef de viaţă şi energie, lucruri de care depresia te lipseşte.
Chiar recent am făcut un reportaj despre subiectul acesta şi, la o postare pe social media, a existat cineva care a comentat că „de ce o persoană care are totul – respectiv eu -, care are familie frumoasă, casă, maşină, carieră, cum e posibil ca o persoană de acest fel să intre în depresie?” Depresia este o boală a sufletului, o boală care afectează emoţional şi psihic, care atinge toate categoriile de oameni: atinge oameni în vârstă, atinge oameni tineri, atinge copii; atinge oameni slabi, atinge oameni graşi; oameni înalţi şi oameni scunzi; atinge bogaţi şi atinge săraci. Nu face absolut nicio discriminare.
Foarte mulţi oameni celebri s-au sinucis din cauza depresiei. Nu există o explicaţie pur ştiinţifică, sufletul uman este foarte complex. Este un subiect despre care e foarte greu de discutat. Depresia este foarte perfidă: ai impresia că ai scăpat, dar recidivezi. Este ca un fel de cancer al sufletului.
Dan Izvoreanu: În momentul în care ai conştientizat ceea ce se întâmplă cu tine, ce ai făcut?
Cristina Bălan: Mi-a fost oarecum teamă să apelez la specialist, mai întâi pentru că am avut în anturajul meu persoane care au apelat şi care nu au rezolvat absolut nimic. Nu vreau să spun că dau vina pe specialişti, ci pe faptul că omul, după ce se duce la terapie, trebuie să continue să lucreze cu el. Degeaba mergi la un cabinet unde-ţi verşi oful, unde-ţi faci un anumit tip de terapie; însă după aceea, dacă tu nu lucrezi cu tine, în sensul în care să continui terapia acasă, este degeaba.
Am avut aceste exemple în jurul meu şi atunci am hotărât să fac eu cu mine terapie. Şi asta a constat în meditaţie. Când spun meditaţie, mă refer că e cu muzică de meditaţie, cu respiraţie, cu tot. M-a ajutat şi asta, mă ajută şi familia mea; mă ajută şi arta, pentru că am refulat în muzică şi în pictură. Este un hobby al meu şi am pictat tablouri, am pictat obiecte, am restaurat scaune şi măsuţe. Pentru mine asta a fost o terapie.
Am văzut recent, chiar la reportajul de care spuneam, că specialiştii recomandă foarte mult acest lucru, adică terapia prin orice provoacă o satisfacţie, lucruri care să-ţi aducă pofta de viaţă şi să-ţi dea încredere în tine. Este foarte important, pentru că încrederea în tine este un alt lucru pe care depresia ţi-l răpeşte.
Dan Izvoreanu: Citeam că la un moment dat ai declarat că şi la ”Vocea României” erai lipsită total de încredere în tine.
Cristina Bălan: Vocea României a fost un alt pas în terapia mea. Eram într-o stare de amorţire, nu voiam decât să stau în casă. Acum sunt în convalescenţă, cum se spune în termeni medicali.
Dan Izvoreanu: Redescoperirea bucuriei de a trăi, bănuiesc.
Cristina Bălan: Da. Plus că am bucuria de a-mi vedea copiii crescând frumos şi progresând fabulos. Eu nu m-am gândit niciodată că voi avea norocul să am în viaţa aceasta o poveste atât de puternică, nişte copii cu adevărat speciali.
Dan Izvoreanu: Cred că această campanie în care multe personalităţi îşi discută deschis sufletul şi spun problemele pe care le-au traversat poate da un imbold celor care se regăsesc în poveştile voastre.
Cristina Bălan: Absolut. Noi trebuie să fim conştienţi de faptul că avem nevoie de mai multă empatie şi de mai multă înţelegere între noi. Am auzit mult prea des în ultima perioadă această formulare: „nu mă interesează, nu e treaba mea”. Aşa ajungem în depresie, nepăsându-ne unii de alţii.
Dan Izvoreanu / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.