O dimineață perfectă începe cu o pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 21 octombrie 2019, 9:58
Adrian Lungu: Am ajuns la Horatu Crasnei şi voi intra în brutărie. Doamne, ce bine miroase, cred că suntem lângă cuptor.
Roman Daniela: Tocmai am băgat pâinea în cuptor.
Adrian Lungu: Mergem la magazin şi cumpărăm pâine, dar prea puţin ne gândim la povestea din spatele acelei pâini.
Daniela Roman: Dimineaţa la ora 7.00 începem serviciul. Facem pâine pentru mii şi mii de oameni.
Adrian Lungu: De când munciţi în această brutărie?
Daniela Roman: De 25 de ani.
Adrian Lungu: Aveţi şi colegi care muncesc noaptea, sau doar de dimineaţă începeţi?
Daniela Roman: Şi noaptea.
Adrian Lungu: Cât trebuie să stea aluatul în cuptor?
Daniela Roman: Trebuie să stea 45 de minute, vă şi arăt.
Adrian Lungu: A început coaja să se rumenească! Ce etape trebuie urmate înainte de a ajunge în cuptor?
Daniela Roman: Să începem cu cernerea făinii de grâu. Pe urmă continuăm cu procesul de pregătire a materiilor prime pentru frământarea aluatului. Avem nevoie de făină, drojdie, sare, maia şi apă.
Adrian Lungu: Am ajuns lângă un malaxor.
Daniela Roman: Un malaxor pentru aluat. Pe urmă se frământă aluatul. Următoarea etapă este cântărirea bucăţilor de aluat, apoi urmează modelarea şi frământarea. După aceea vine etapa de dospire.
Adrian Lungu: Am ajuns iar la cuptor.
Daniela Roman: După ce scoatem şarja din cuptor, ar trebui să introducem şarja din dospitor.
Adrian Lungu: De unde aţi învăţat munca aceasta?
Daniela Roman: Eu am fost la şcoala profesională, la Sibiu.
Adrian Lungu: Cu ce ar trebui să începem dimineaţa?
Daniela Roman: Cu o pâine caldă, proaspătă; să o rupem în două, să vină mirosul şi gustul bun!
Adrian Lungu (RRA) / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.