Ascultă Radio România Cluj Live

O dimineață perfectă începe cu o pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor!

O dimineață perfectă începe cu o pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor!

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 21 octombrie 2019, 9:58

Adrian Lungu: Am ajuns la Horatu Crasnei şi voi intra în brutărie. Doamne, ce bine miroase, cred că suntem lângă cuptor.

Roman Daniela: Tocmai am băgat pâinea în cuptor.

Adrian Lungu: Mergem la magazin şi cumpărăm pâine, dar prea puţin ne gândim la povestea din spatele acelei pâini.

Daniela Roman: Dimineaţa la ora 7.00 începem serviciul. Facem pâine pentru mii şi mii de oameni.

Adrian Lungu: De când munciţi în această brutărie?

Daniela Roman: De 25 de ani.

Adrian Lungu: Aveţi şi colegi care muncesc noaptea, sau doar de dimineaţă începeţi?

Daniela Roman: Şi noaptea.

Adrian Lungu: Cât trebuie să stea aluatul în cuptor?

Daniela Roman: Trebuie să stea 45 de minute, vă şi arăt.

Adrian Lungu: A început coaja să se rumenească! Ce etape trebuie urmate înainte de a ajunge în cuptor?

Daniela Roman: Să începem cu cernerea făinii de grâu. Pe urmă continuăm cu procesul de pregătire a materiilor prime pentru frământarea aluatului. Avem nevoie de făină, drojdie, sare, maia şi apă.

Adrian Lungu: Am ajuns lângă un malaxor.

Daniela Roman: Un malaxor pentru aluat. Pe urmă se frământă aluatul. Următoarea etapă este cântărirea bucăţilor de aluat, apoi urmează modelarea şi frământarea. După aceea vine etapa de dospire.

Adrian Lungu: Am ajuns iar la cuptor.

Daniela Roman: După ce scoatem şarja din cuptor, ar trebui să introducem şarja din dospitor.

Adrian Lungu: De unde aţi învăţat munca aceasta?

Daniela Roman: Eu am fost la şcoala profesională, la Sibiu.

Adrian Lungu: Cu ce ar trebui să începem dimineaţa?

Daniela Roman: Cu o pâine caldă, proaspătă; să o rupem în două, să vină mirosul şi gustul bun!

 

Adrian Lungu (RRA) / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor