Ascultă Radio România Cluj Live

O dimineață perfectă începe cu o pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor!

O dimineață perfectă începe cu o pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor!

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 21 octombrie 2019, 9:58

Adrian Lungu: Am ajuns la Horatu Crasnei şi voi intra în brutărie. Doamne, ce bine miroase, cred că suntem lângă cuptor.

Roman Daniela: Tocmai am băgat pâinea în cuptor.

Adrian Lungu: Mergem la magazin şi cumpărăm pâine, dar prea puţin ne gândim la povestea din spatele acelei pâini.

Daniela Roman: Dimineaţa la ora 7.00 începem serviciul. Facem pâine pentru mii şi mii de oameni.

Adrian Lungu: De când munciţi în această brutărie?

Daniela Roman: De 25 de ani.

Adrian Lungu: Aveţi şi colegi care muncesc noaptea, sau doar de dimineaţă începeţi?

Daniela Roman: Şi noaptea.

Adrian Lungu: Cât trebuie să stea aluatul în cuptor?

Daniela Roman: Trebuie să stea 45 de minute, vă şi arăt.

Adrian Lungu: A început coaja să se rumenească! Ce etape trebuie urmate înainte de a ajunge în cuptor?

Daniela Roman: Să începem cu cernerea făinii de grâu. Pe urmă continuăm cu procesul de pregătire a materiilor prime pentru frământarea aluatului. Avem nevoie de făină, drojdie, sare, maia şi apă.

Adrian Lungu: Am ajuns lângă un malaxor.

Daniela Roman: Un malaxor pentru aluat. Pe urmă se frământă aluatul. Următoarea etapă este cântărirea bucăţilor de aluat, apoi urmează modelarea şi frământarea. După aceea vine etapa de dospire.

Adrian Lungu: Am ajuns iar la cuptor.

Daniela Roman: După ce scoatem şarja din cuptor, ar trebui să introducem şarja din dospitor.

Adrian Lungu: De unde aţi învăţat munca aceasta?

Daniela Roman: Eu am fost la şcoala profesională, la Sibiu.

Adrian Lungu: Cu ce ar trebui să începem dimineaţa?

Daniela Roman: Cu o pâine caldă, proaspătă; să o rupem în două, să vină mirosul şi gustul bun!

 

Adrian Lungu (RRA) / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?