Personalitatea zilei: Alfred Nobel [AUDIO]
Articol editat de cristina.rusu, 21 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 21 octombrie 2019, 13:32
Articol editat de cristina.rusu, 21 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 21 octombrie 2019, 13:32
Astăzi, numele lui Alfred Nobel este asociat cu realizările premiate din domeniul ştiinţei, lucru care cu siguranţă l-ar fi bucurat pe acesta.
El a fost însă în esenţă un om de afaceri care a creat o invenţie ce s-a bucurat de succes. Este vorba, după cum ne amintim probabil din anii de şcoală, despre dinamită.
Tânărul Alfred Nobel era interesat de inginerie şi de explozibili, despre care a învăţat de la tatăl său, care a fost un absolvent al Institutului Regal de Tehnologie din capitala suedeză. Familia era destul de bine situată financiar, deţinând o fabrică de armament, astfel încât Nobel a putut avea parte de profesori particulari de la care a învăţat chimia şi limbile străine, urmând o şcoală convenţională abia mai târziu (şi asta preţ de doar 18 luni).
În 1850, Alfred Nobel a plecat la Paris pentru a-şi aprofunda cunoştinţele de chimie. L-a întâlnit aici pe Ascanio Sobrero, inventatorul nitroglicerinei. Acest explozibil era mult mai puternic decât alte substanţe folosite în industria minieră în acelaşi scop, era însă imprevizibil, extrem de sensibil la temperatură, la presiune, la zguduituri. În 1864, o clădire din fabrica de armament a familiei Nobel a explodat şi fratele său mai mic şi-a pierdut viaţa, ceea ce l-a determinat pe Alfred să-şi intensifice eforturile pentru a stabiliza nitroglicerina. A brevetat dinamita în 1867, aceasta fiind folosită cu precădere în industria minieră şi la pregătirea terenului pentru reţelele internaţionale de transport.
A fost ales membru al Academiei Regale de Ştiinţă în 1884. A adunat o avere uriaşă şi a marcat 350 de brevete şi, în ciuda naturii sale aparent pacifiste, deţinea acţiuni în 90 de fabrici de armament. În 1888, s-a răspândit zvonul că a încetat din viaţă, iar mai multe ziare i-au publicat din greşeală necrologul. Unul dintre aceste texte era intitulat Comerciantul de moarte a murit, Nobel fiind extrem de şocat că numele lui va fi reţinut de istorie în acest fel. A fost ceea ce l-a determinat să-şi doneze o mare parte din avere pentru a finanţa ceea ce a devenit Premiul Nobel, pentru a fi amintit într-un mod mai părtinitor de către generaţiile viitoare.
Andrea Nagy
Foto: captură video
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.